OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Budućnost rukometa!

07.08.2016.

Mago di Umago o autoru kolumne

Gospodin Lino Červar, aktualni trener HC Metalurg Skopje i izbornik makedonske rukometne reprezentacije, rođen je 22.9.1950. u Delićima, malom istarskom mjestu nadomak Vrsara.

Kao odličan učeniik, po završetku srednje škole upisuje i završava fakultet u Puli gdje stječe titulu profesora hrvatskog jezika, te se zapošljava u Osnovnoj školi u Novigradu u kojoj boravi do 1980. Tada kreće njegova druga ljubav, novinarstvo.

Lino Červar postaje glavni urednik umaških lokalnih novina "Agroturist" gdje ostaje desetak godina, istovremeno završava drugi fakultet, ovoga puta u Rijeci, te postaje diplomirani novinar. Uz novinarski poziv, daljnje školovanje i usavršavanje, vodi nekoliko istarskih rukometnih klubova, gdje najveće uspjehe postiže s RK Istraturist Umag, kojega je u samo nekoliko godina doveo do 1. jugoslavenske lige. Time je pokazao da će rukomet biti posao kojim će se dalje baviti, kojega će nadopuniti iskustvima iz ranijih karijera učitelja i novinara i postati drugačiji trener, trener pobjednik.

U klupskom rukometu, vodio je RK Istraturist Umag, RK Triko Novigrad, RK Umag, HC Klagenfurt, RK Zagreb u nekoliko navrata, RK Papilon Conversano, te je aktualni trener HC Metalurg Skopje.

Osvojio je 20 trofeja s tri kluba iz tri države ali najveće sportske dosege i rezultate, izbornik Lino Červar osvojio je s nacionalnim sastavima Italije i Hrvatske, gdje je 1997. s talijanskim nacionalnim timom osvojio ogroman uspjeh osvojivši srebrnu medalju na Mediteranskim Igrama, te po prvi i jedini put doveo je talijanski tim na Svjetsko prvenstvo u Japan.

Ono što je rezultatski ostvario uz hrvatski nacionalni tim, vrijedno je svakog respekta i dubokog naklona, podsjećamo... 

2003. - zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu

2004. - zlatna medalja na Olimpijskim igrama

2005. - srebrna medalja na Svjetskom prvenstvu

2006. - zlatna medalja na Svjetskom kupu

2008. - srebrna medalja na Europskom prvenstvu

2009. - srebrna medalja na Svjetskom prvenstvu

2010. - srebrna medalja na Europskom prvenstvu

Lino Červar proglašavan je dvanaest puta najboljim trenerom u Hrvatskoj i Makedoniji, dvije godine za redom nositelj je nagrade "Franjo Bučar", nositelj je Spomenica u Hrvatskoj i Italiji, počasni je građanin grada Umaga, česti je gost predavač, autor mnogih članaka, te za kraj ovog nevjerojatnog uvoda, navodimo da je Lino Červar autor dvije knjige, "Od Učke do Olimpa" i "La pallamano secondo me".

Mago di Umago ovim putem najvaljuje kolumnu Budućnost rukometa koju objavljujemo u 3 nastavka. Prvi dio čitajte u petak, 12.8.2016.

 

foto: pol2016.ehf-euro.com

OGLAS