OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Budućnost rukometa - završni dio

02.09.2016.

Autor: Lino Červar

Taktika i psihologija su najvažnije stvari za svakog dobrog trenera. Što se tiče inteligencije igrača (mogućnosti u igri), ona se može prepoznati po:

1. Mogućnosti da se uoče situacije u igri (tumačenje i razumijevanje igre).

2. Odgovarajućim reakcijama na uočenu sitauciju (taktički odgovor).

Mentalnim, kognitivnim treningom poboljšava se mogućnost razmišljanja i donošenja odluka. Koncentracija igrača na centar akcije će se svakako uvježbavati jer će samim tim percepcija detalja također biti bolja. Pokušat ćemo kontrolirati um igrača, što kao prvo podrazumijeva razmišljanje i pamćenje, odnosno racionalno stanje.

Um i subjektivno stanje moraju uvijek biti uravnoteženi. Ni u kom slučaju ne smiju prevladati emocije jer one smanjuju kognitivne i intelektualne sposobnosti: pažnju, koncentraciju i pamćenje.

Zbog toga se kognitivne sposobnosti poput brzine percepcije, verbalnog razumijevanja, logičkog razmišljanja i pamćenja moraju razvijati. Podsticanje pozitivnih emocija i dobrog raspoloženja doprinosi samokontroli, otvorenosti i kontroliranoj agresivnosti, dok se u isto vrijeme smanjuje nervoza. Motivacija, samokontrola i tolerancija se također moraju podsticati. 

Faktori uspjeha na kojima se mora svakodnevno raditi kao dio mentalnog treninga jesu: 

1. Uvježbavanje ignoriranja stvari koje odvaraćaju pažnju.

2. Uvježbavanje koncentracije na ono što se mora ovog trenutka uraditi i kako to postići.

Neurolozi tvrde: mozak je poput mišića - stoga se mora trenirati. Jasnoća predstavlja najvažniju metodu učenja i zato je u metodologiji najvažnije imati: 

1. malo ideja

2. jasne ideje

3. dobru realizaciju tih ideja

Slogan rukometa budućnosti koji želimo istaknut: Moć uma i vještina protiv mišića u igri. U budućnosti, postojat će novi standardi u rukometu, odnosno novi kreativni i inovativni model rukometaša koji svojim vještinama, znanjem i brzinom taktičkog odgovora pruža novu dimenziju igre. 

U budućnosti, želimo vidjeti kreativnog rukometaša, a ne sportaša, maratonca ili bodybildera. Cilj svake momčadske igre je nadmudriti svog protivnika.

U budućnosti, želimo vidjeti model rukometaša koji je brz na nogama koliko i u mislima, igrača koji obrađuje vizualne i prostorne podatke vratolomnom brzinom.

Siguran sam da je pred nama jedna svijetla budućnost rukometa. Kao trener koji je posvetio 40 godina života raznoj djeci iz četiri zemlje, siguran sam da rukomet predstavlja najatraktivniju europsku globalnu timsku igru na zatvorenom s nevjerojatnim brojem mogućnosti za unaprijeđenje.

 

foto: pol2016.ehf-euro.com

OGLAS