OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Hrvatska tragedija ili sportska igra?

30.01.2017.

Autor: Mago di Umago

 

"Hrvatska tragedija ili sportska igra"?

Težak naslov u prvom dijelu pitanja ali tako je kako je, u Hrvatskoj prevladava i mi tu ne možemo ništa. Ono što mi možemo  je podsjetiti da je rukomet  sportska igra u kojoj sudjeluje sedam igrača u polju sa svake strane a pobjednik je onaj koji više puta zabije gol. Kada jedan pobjedi, drugi je izgubio i obratno. Netko se veseli, netko tuguje no to je ipak samo sportska igra.

Svjetsko prvenstvo u Francuskoj ima nekoliko priča za cijeli život. Dominacija ali i tretman domaćina, prve medalje u povijesti za Norvešku i Sloveniju, "Hrvatska tragedija"...Mi ćemo se dotaknuti ove treće jer se isprepliće s drugom a prva je ipak sama za sebe i o njoj ćemo nekom drugom prilikom.

Polufinalna utakmica - prva saga "Hrvatske tragedije"

Reprezentacija Norveške osvojila je srebrnu medalju na SP, prvu u povijesti i u nju je ugrađen hrvatski pečat, možda i najviše od svega. Reprezentacija koju predvode izbornik Christian Berge i njegov pomoćnik, Hrvat Željko Tomac igrala je fenomenalan rukomet, postizala je u prosjeku više od 30 golova po utakmici, svojom brzinom i ponašanjem oduševili su cijeli svijet. 

Ali samo jedna obrana ih je zaustavila ispod prosjeka i samo su jednom njihovi napadi bili pročitani, pogađate bila je to Hrvatska. Primiti 22 gola od "Space Shuttle" Norvežana u 60 minuta, fenomenalno. Djelo pripreme stručnog stožera? Apsolutno. Istina, nismo više ni mi dali, imali smo zadnji napad i udarac Željka Muse pod faulom koji je obranjen i napokon, imali smo taj sedmerac kojega Zlajo nije profulao, nego ga je golman "skinuo"  jer je i on jedan od onih 7 igrača u polju. "Hrvatska tragedija" ili sportska igra? Po nama sportska igra.

Utakmica sa Slovenijom - druga saga "Hrvatske tragedije"

Borba za brončanu medalju. Slovenci nakon dva dana odmora i objektivno prihvaćenog poraza od Francuske a Hrvatska nakon odlične igre i nes(p)retnog završetka s Norvežanima. Što učiniti, kako pripremiti momčad nakon silnog izljeva emocija, suza i depresije koja je u momentu zavladala kod svih nas jer utakmica je za manje od 24 sata? Bilo je to pitanje za izbornika, stručni stožer, igrače, savez, za sve nas. Mislili smo da je utakmica protiv Norveške "Hrvatska tragedija", jer nismo znali što nam se sprema. Nekako smo bili i spremni za poraz  jer nam više ništa nije bilo bitno nakon Norveške.

Nekako je prošla i ta neprospavana noć, bližio se početak utakmice a cijela Hrvatska je prihvatila "Norge" i poslala poruke podrške te se  nadala da smo skupili zadnje atome snage za okršaj sa Slovencima. Krenuli smo impresivno, osjetila se hrvatska lepršavost, dečki su igrali prema zacrtanom i više od toga. Vidjelo se sunce iznad Norveške i dječji osmjeh kod svih nas, nitko nije bio "hejter", Željko Babić je bio genije...kad odjednom zadnjih 15 minuta, ništa ne valja, spustio se mrak, nitko od nas nije znao što se događa, ni izbornik, ni igrači, Savez, gledatelji...stigla nam je nova "Hrvatska tragedija". Ili sportska igra? Ako se samo sjetimo nezaboravne pobjede protiv domaćina Poljske na prošlogodišnjem EP, po nekima i dalje "Hrvatska tragedija" a po nama... ipak samo sportska igra

Treba biti iskren

Treba biti iskren, Hrvatska rukometna reprezentacija ispunila je cilj, isti onaj koji si je sama zadala. Štoviše, otišli su i korak dalje od toga ali to više nitko ne spominje. Zašto? Pojma nemamo.

Treba biti iskren i da komunikacija od strane svih nas koji volimo i "živimo" rukomet može i mora biti bolja. Zašto? Da bi svi zajedno bolje upoznali rukomet kao sportsku igru jer Hrvatska voli rukomet i Hrvatska voli rukometaše.

Budimo iskreni do kraja i recimo istinu. Hrvatska rukometna reprezentacija odradila je fenomenalan posao, predstavila još jednom zemlju sa malim, gotovo tragikomičnim BDP-om cijelome svijetu i ono najbitnije, po ni sami ne znamo koji put ujedinila Hrvatsku.

Dan D

Dok se narednih dana bude odlučivalo što i kako dalje, mi ćemo još jednom podsjetiti na slogan rukometnog prvenstva (Phenomenal Handball) i zahvaliti svima koji su pružili podršku i našoj reprezentaciji i rukometu u cjelini te navesti citat kojega potpisuje Dale Lavigne:

"Mi se dižemo i padamo zajedno. Ako ne ustanemo nitko nije pobjednik."

 

Foto: HRS Twitter

OGLAS