OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Intenzitet i uspješnost izvedbe

06.03.2017.

Za Mago di Umago piše Monika Vandero, mag. psych - Mentalni trener

 

- Koliko jako trebam biti "nabrijan/a“ na utakmici?

- Vjerujem da bi većina na ovo pitanje odgovorila sa "Maksimalno jer inače ti nije stalo" ili možda "Ovisi s kim igramo, to jest koliko je jak protivnik." No, je li to stvarno tako? 

- Uzet ćemo za primjer jednu rukometašicu koja se zove Ema. Ema je igračica koja je redovita na treninzima, jako puno trenira i ulaže, na treninzima je „najbolja“, ali kada dođe na utakmicu unatoč svoj želji koju ima, Emi jednostavno ne ide kao na treninzima. Prije utakmice uvijek „nabrijava“ sebe i svoju ekipu glazbom, pjevanjem, skakanjem i usmjeravanjem na pobjedu.

- I kada počne utakmica, Ema ima jaku, želju što svi najčešće mogu i vidjeti, ali često napravi "početničke" greške: teško zabija golove, a i u obrani joj baš i ne ide. Zašto je to tako? Jedan od razloga može biti Emin previsoki intenzitet prije i za vrijeme utakmice.

- Riječ intenzitet koristimo kako bismo opisali određenu količinu pobuđenosti/energije/aktivacije u našem tijelu. Intenzitet možemo gledati kao jedan kontinuum od stanja potpune opuštenosti kao što je duboki san, gdje govorimo o vrlo niskom intenzitetu, pa sve do iznimno visoke pobuđenosti našeg tijela i uma koje doživljavamo samo u trenucima najvišeg uzbuđenja.

- Velik broj sportaša, ali i trenera, vjeruje da što je viši intenzitet to je i uspješnija izvedba, odnosno što sam "nabrijaniji" to bolje igram. Nažalost to baš i nije tako. Pa kako onda zapravo izgleda taj odnos intenziteta i uspješnosti izvedbe? 

- S povećanjem intenziteta raste i uspješnost izvedbe, ali do određene granice. Ukoliko nakon toga intenzitet nastavi rasti, naša uspješnost opada. Ovaj zakon u psihologiji je poznat kao Yerkes – Dodson-ov zakon i može se prikazati na sljedeći način:

- Kao što je vidljivo na ovom grafu, Vaša izvedba je najbolja kada je intenzitet optimalan. S time da je bitno naglasiti da optimalni intenzitet nije srednji intenzitet, već onaj koji je odgovarajući za određenu aktivnost kojom se bavite. On ovisi o osobinama ličnosti sportaša te zbog toga ne odgovara svima jednaki intenzitet, već svatko ima svoju optimalnu razinu intenziteta u kojoj je najuspješniji.

- Tako ćete npr. vidjeti rukometaše koji vole biti smireni i opušteni, što za njih predstavlja optimalni intenzitet, ali i one koji vole biti jako „nabrijani“, odnosno u visokom intenzitetu, koji je za njih također optimalan.U našem slučaju rukometašice Eme govorimo o velikoj mogućnosti da Ema u utakmicu ulazi u previsokom intenzitetu koji utječe na gubitak fokusa te potencijalno i na neke druge stvari, kao što su mišićna napetost, pojava negativnih misli, frustracije i slično. Za razliku od utakmica, Ema treninge odrađuje u optimalnom intenzitetu zbog čega je puno opuštenija i uspješnija u izvedbi.

Kako pronaći svoj optimalni intenzitet?

- Kako bi pronašli svoj optimalni intenzitet, u kojem ste najbolji što možete biti, trebate se usmjeriti na jednostavnu metodu pokušaja i pogrešaka. Potrudite se na svakom treningu pronaći svoj optimalni intenzitet, odradite trening umorni i u nešto nižem intenzitetu, ali i poneki trening u jako visokom intenzitetu.

- Jednostavno isprobavajte različite razine intenziteta dok ne pronađete razinu koja Vama najviše odgovara. Kada ju pronađete pokušajte zapamtiti kakav je to točno osjećaj i kakvi ste kada ste u zoni.

- A u sljedećem članku pročitajte nešto više o tehnikama dizanja i spuštanja intenziteta koje Vam mogu pomoći da pronađete svoj optimalni intenzitet i budete najbolji što možete biti!

 

Monika Vandero, mag.psych

Mentalni trener

 

Foto: Mentalni trening

 

OGLAS