OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Kako popularizirati rukomet?

20.11.2017.

Autor: Arijan Udovičić, rukometaš i student novinarstva

Kažu svi, rukomet je jako zanimljiv sport i jedan od rijetkih u kojima je potrebna sposobnost da reagiraš u sekundi jer se stvari na terenu odvijaju jako brzo, ne stigneš previše razmišljati, moraš znati što želiš.

Kako je onda moguće da tako loše kotira na ljestvici popularnih sportova?

Ljude oduvijek odbijaju nepoznanice, nešto što je teško razumjeti pogledat će "onako" a to je, nažalost, u svijetu sporta svakako rukomet. 

Pravila su ta koja određuju poznato od nepoznatoga, što su jednostavnija to su prihvatljivija, pa se u nastavku osvrćem na neka od njih, a Vas dragi čitatelji, također želim pozvati da napišete svoje viđenje iste teme...

Prije samih pravila da ne zaboravim, želim se osvrnuti na EHF Ligu prvaka i na sistem po kojem se igra grupna faza tog natjecanja. Sistem = pravila.

Osobno smatram da je promjena u ovaj sistem natjecanja apsolutna glupost koju je rukometni svijet vidio i apsolutna depopularizacija rukometa. Ravno uz bok plavom kartonu ali o njemu ću kasnije..

Dakle, EHF CL podijeljena je 4 jakosne skupine (A i B C i D ).

A i B skupine rezervirane su za najjače europske ekipe i to na prvu loptu djeluje savršeno. "EHF match of the week" svaki tjedan, prepune dvorane i ogromna gledanost.

Što je s grupama C i D? Tko to gleda? Kada je tamo ta famozna "utakmica tjedna"?

Zašto su ekipe kao Gorenje ili Monpellier bačene u drugi plan? Tko je unaprijed odlučio da u "Rdečoj" dvorani u Velenju nebi mogao "pasti" Kiel koji je tri dana prije toga igrao derbi u njemačkom prvenstvu?

Monpellier, inače prvoplasirana ekipa Francuskog prvenstva, u skupini D??!

I posljednje u nizu ovih retoričkih pitanja tko je to odlučio da nekom klincu u Skjernu koji navija u prvim redovima uskrati da možda vidi Karabatića, Hansena ili Duvnjaka? 

I tu Vas sve skupa pozivam da napišete svoj komentar...

Plavi karton ….

Tko to zna što je plavi karton ? Diskvalifikacija s prijavom? Zašto je bitno da mi znamo tko će koga prijaviti zbog nesportskog ponašanja ili slično? Tko uopće razumije u kom kontekstu će on njega prijaviti??

Koliko ste puta vidjeli da je pokazan plavi karton? Prvi igrač koji bude imao 2 plava postat će najdugovječniji Guinness rekorder...

Kada postavljam ta pitanja ona se ne odnose na trenere, igrače ili rukometne djelatnike nego na ljude koji će biti prikovani za TV prijamnike u siječnju.

Ali ni ovi iznad navedeni nisu baš sigurni što je to plavi karton...

Što mislim da je relevantno za rukomet?

Svi smo čuli o nekom brojaču vremena napada i sličnim stvarima, dok ću se ja ovdje osvrnuti na ideje koje su meni s igračke i fanatičke strane pale napamet…

Zapisnik

Za početak smatram da je došlo do nove evolucije u rukometu i da je vrijeme da se mjesta u zapisniku prošire sa 16 na 18. Što bi dobili?

Sigurno veću priliku da mladi igrači dobiju šansu sjesti na klupu i onda nikad ne znaš. Treneri bi imali više taktičkih opcija jer će imati raznovrsnija rješenja u napadu i obrani, igrači više odmora, manje ozljeda...

Linija 9m 

Što ako bi se linija sa 9 metara pomaknula na 11 metara i ako bi pogodak iza nje vrijedio 2 boda?

Vjerujem da bi se razvili sjajni "šuteri“ treneri bi bili prisiljeni prilagođavati taktičke zamisli u napadu, ali i mijenjati obrane kako bi zaustavili tog "šutera". Prekršaj bi se jednostavno izvodio sa strane lijevo ili desno ovisno na kojoj se polovici dogodio prekršaj, poput košarke...

Btw, koji je smisao linije 9 m osim izvođenja faula i pozicioniranja igrača prilikom izvođenja sedmerca?

"Marker" 

Smatram da se treba vratiti marker u igru i nagraditi rizik ekipe koja igra bez golmana i da se pogodak, ako ga zabije igrač - "marker", također vrednuje s 2 boda. Malo dinamike i zapleta, zašto ne?

Isključenja 

Rukomet nije sport za "p......", u neku ruku slažem se da je i nasilan sport ali mislim da nije svako isključenje za 2 minute. Udarac u glavu ili ono čisto sudačko isključenje zbog "čvršćeg faula" ne mogu biti isto tretirano, pogotovo kada igrač ima već raniju opomenu.

Slušam što imate dodati, dragi čitatelji...

7 metara 

Zamislite situaciju u kojoj lijevo krilo skače sa svoje pozicije i zadnji igrač radi prekršaj za sedmerac i situaciju gdje pivot ima čistu priliku za gol na sredini terena pa je nad njim napravljen prekršaj za 7 metara.

Zašto bi se dvije situacije jednako tretirale? Sedmerac bi se trebao izvoditi s pozicije s koje je "iznuđen“ samo bez ometanja protivničkih igrača. Bilo bi zanimljivije, i bilo bi više izvođača...

Dragi moji čitatelji, naravno da za mene tu ima još puno stvari koje su nepotrebne i koje bih izbacio, ali prije svega smatram da bi ove izmjene podigle atraktivnost rukometa, podigle zainteresiranost i rukomet bi bolje kotirao, da niti ne govorim o novim pripremama i mogućnostima trenera kao i taktičkoj i tehničkoj pripremi igrača.

Do sljedeće teme, slušam Vaše prijedloge..

Arijan Udovičić

 

Foto: jyllands-posten.dk

OGLAS