OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Kako upravljati intenzitetom?

20.03.2017.

Za Mago di Umago piše Monika Vandero, mag. psych - Mentalni trener

- U zadnjem članku pisali smo o intenzitetu i kako on utječe na uspješnost izvedbe. Kao što smo već i rekli uspješnost izvedbe raste kako raste i intenzitet, ali do određene granice. Vaša izvedba je najuspješnija kada je intenzitet optimalan.

- Spomenuli smo i kako svaka aktivnost zahtijeva određenu razinu pobuđenosti i isto tako da je odgovarajuća razina intenziteta individualna za svakog od nas. Nadamo se da ste do sada uspjeli možda čak i prepoznati koji je to točno Vaš optimalni intenzitet u kojem ste najbolji što možete biti. Međutim, u određenim situacijama on može biti nešto viši ili niži od optimalnog. Pa kako se onda možete vratiti u svoju "zlatnu zonu" (optimalni intenzitet)?

- Uzmimo za primjer situaciju kada igrate utakmicu protiv nekoga koga percipirate kao "prejakog" ili "preslabog" protivnika. Vrlo često u takvim situacijama javljaju se misli poput "Ma ne moram se ni truditi previše jer će nas sigurno pobijediti." ili "Ovo će biti lagano, sigurno ćemo pobijediti".

- Kao posljedica takvih misli, može se dogoditi da u samu utakmicu uđete olako, bez dobrog zagrijavanja i preopušteno. Sigurna sam da Vam se ovakva situacija barem jednom dogodila. Koja je bila posljedica takvog ulaska u utakmicu? Ponekad se dogodi da upravo zbog takvog pristupa izgubite od "slabijih" ili ne pokažete svoj maksimum i odustanete od borbe protiv "jačih". A sve se to dogodilo kao posljedica preniskog intenziteta na samom početku.

- Što je to što možete napraviti sljedeći put kada želite podići intenzitet na optimalnu razinu?

- Intenzitet možemo podići na više načina. Jedna od stvari koju možemo koristiti u takvim situacijama je pozitivan samogovor kao npr. "Ja to mogu!", "Trenirao/la sam za ovo!", "Dat ću sve od sebe!" i slično.

- Osim toga, intenzitet možete podići povećanom mišićnom aktivacijom (npr. par dodatnih sprinteva, skokova), mentalnom aktivacijom (vizualizacija), plitkim i kratkim udisajima ili primjerice glazbom bržeg ritma. Ovo možete koristiti i za vrijeme treninga ili prije treninga kada primjetite da Vam je intenzitet prenizak (npr. kada ste umorni ili Vam je motivacija za trening snižena).

- S druge strane, u određenim situacijama (npr. početak utakmice, "pogrešna" sudačka odluka, vlastita pogreška) može doći do izlaska iz naše "zlatne zone" odnosno intenzitet nam raste i samim time utječe na smanjenje fokusa te počinjemo odstupati od naših misli, osjećaja i ponašanja koji su nas uspješno održavali u toj "zlatnoj zoni". Što možete napraviti u takvim situacijama? 

- Za početak možete se samo usmjeriti na svoje disanje, odnosno obratiti pažnju na svoj udah i izdah kako bi spustili intenzitet. Samim dubokim disanjem opuštamo svoje tijelo, a ukoliko se usmjerimo na to kako dišemo teško da možemo razmišljati o drugim stvarima pa na taj način možemo malo i smiriti "glavu".

- Osim toga, intenzitet možemo spustiti smanjenom fizičkom aktivnosti (primjerice pasivno istezanje), tehnikama plitke (tehnike disanja) i duboke relaksacije (progresivna mišična relaksacija), smanjenjem mentalne aktivacije (meditacija), te korištenjem rutina odnosno rituala koji nam pomažu da ostanemo fokusirani i smireni. Što su rituali odnosno rutine i kako ih i zašto koristiti pročitajte u sljedećem članku!

Monika Vandero, mag.psych

Mentalni trener

 

Fotomontaža: Mago di Umago

OGLAS