OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Kiril Lazarov: "Siguran sam da će Lino Červar izgraditi temelje budućih uspjeha makedonskog rukometa!"

06.02.2017.

"Gospodin 1000", osvajač 52 rukometna trofeja, ikona makedonskog i svjetskog rukometa u ekskluzivnom razgovoru za Mago di Umago govori o SP u Francuskoj, Linu Červaru, Barceloni, svojoj budućnosti i receptu uspjeha za mlade rukometaše...

 

Dragi Kiril, naši brojni čitatelji su zatražili da napravimo intervju s vama i da vam u samom startu čestitamo na tituli najboljeg strijelca SP u Francuskoj i probijanju brojke od 1000 golova za reprezentaciju. Mi se s portala pridružujemo čestitkama i za početak razgovora, recite nam da li ste i koliko zadovoljni prezentacijama makedonske reprezentacije na SP? 

- Prije svega hvala na čestitkama. Igrama na SP djelomično sam zadovoljan jer uvijek treba ciljati više i nikada ne treba biti zadovoljan ostvarenim. Naš prvi cilj prije početka SP bio je ulazak u 1/8 znajuči da smo u vrlo jakoj i teškoj skupini. Drugi cilj je bio ne biti četvrti u skupini kako bi izbjegli Francusku u 1/8 , što smo na koncu i ostvarili. 

- Početak je novog olimpijskog ciklusa i Makedonija je krenula u stvaranje nove reprezentacije tako da smo na prvenstvu imali polovicu debitanata uz polovicu iskusnih igrača. Mislim da je debitantima i mladim igračima ovo prvenstvo došlo vrlo dobro kako bi u budućnosti imali jaku bazu i reprezentaciju za poštovanje koja bi se mogla nositi sa najjačima...

Dojam je da ste kao reprezentacija uz Lina Červara jako napredovali taktički što se pogotovo vidjelo u prvom poluvremenu utakmice s Norveškom gdje ste bili u egalu i gdje je taktika bila presudna. Što Lino Červar znači reprezentaciji Makedonije i da li će biti gubitak ukoliko ode u Hrvatsku rukometnu reprezentaciju jer se navodi kao glavni favorit nakon smjene Željka Babića?

- Lino je bio najtrofejniji trener na Svjetskom prvenstvu od svih trenera koji su vodili reprezentacije. Nama ja čast da baš Makedonija ima trenera s takvim visokim rejtingom. Poznajem Lina dugo i znam njegovu sistematiku, upornost i ustrajnost.

- Iskreno, nisam očekivao ništa veliko na početku tog procesa, iako to ne smiješ javno reći ispred igrača kao kapetan reprezentacije. Cilj je stvoriti bazu i biti na pozornici na visokom nivou sljedeću deceniju.

- To sam siguran da će Lino i napraviti!

- Već u Hrvatskoj 2018. na Euru ukoliko se plasiramo ciljat ćemo puno više nego u Francuskoj...Makedonija i Makedonci vole sport i rukomet, i naša je dužnost težiti prema uspjehu da im se odužimo za veliku podršku koju uvijek imamo...

Vaša klupska rukometna karijera je svima poznata, gdje god ste došli osvajali ste trofeje i bili udarna snaga. Za prvenstvo Španjolske smo sigurni u naslov, nas zanima Championship League. Idete li ove godine do kraja, da li je to uvijek cilj kluba kao što je Barcelona?

- Liga prvaka je svake godine sve zahtjevnija. Ima puno jakih momčadi koje iz godine u godinu jačaju igrački i financijski tako da broj konkurenata za ulazak na F4 i osvajanje je sve veći i veći. Za sada ide sve po planu, dobro stojimo u skupini i nadam se da ćemo tako i nastaviti. Također, nadam se da SP neće ostaviti tragove umora jer smo imali 13 reprezentativaca u različitim reprezentacijama.

- Uvijek treba ići utakmicu po utakmicu i tempirati formu kako bi bili najbolji kada najviše treba, u travnju i svibnju. Težimo prema Koelnu gdje ćemo se boriti za titulu jer Barci svaka izgubljena titula je u prijevodu slaba sezona..

Koliko vas možemo očekivati još na terenu i da li nakon svega do sada osvojenog još uvijek imate rukometnih ciljeva, jer motiv nikada nije bio upitan kod vas?

- Uživam u sportu i rukometu i ništa mi nije teško kada je rukomet u pitanju, ni trenirati, ni putovati, ni igrati. Moj život je rukomet, radim ono što najviše volim. Kod pravih sportaša najvažnije je zdravlje, jer kad njega ima, za rukometne pobjede i golove ne brinem uopće, to je povezano jedno s drugim...

- Imam još nekoliko ciljeva i izazova u glavi koje želim ostvariti kao igrač, radit ću na tome i uz dobro zdravlje i ostvarit..

Rukomet je popularan u "našim krajevima", djeca imaju svoje idole, nose njihove dresove i imaju iste frizure. Vi ste idol mnogima od njih, vaša riječ je njima kao roditeljska...Kakvu poruku imate za mlade rukometaše i one koji će to tek postati?

- Budite uporni, istrajni i hrabri...nikada nemojte odustati od željenog cilja koji ste si postavili zato što put prema uspjehu uopće nije jednostavan i lak. Morate vjerovati u ono što radite i trebate biti okruženi pozitivnim, vrijednim i inteligentnim ljudima.

- To je siguran recept za uspjeh.

Kiro, u ime redakcije i svih naših čitatelja, šaljemo velike sportske pozdrave, uz želje za dobrom i uspješnom sezonom.

- Sportski pozdrav svima!

 

Foto: play.google.com

 

OGLAS