OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Mago di Umago vs Vedran Mataija

07.08.2016.

Vedran Mataija, rukometaš Poreča govori o svojim i klupskim ambicijama, zdravlju i rukometnim novitetima...

Pozdrav Vedrane, naše prvo pitanje je vezano uz ono što svaki sportaš sebi želi a to je zdravlje. Većina onih koji pozorno prate hrvatski rukomet zna za tvoje dugotrajno izbivanje sa rukometnih terena pa nam reci kakvo je sada stanje i ukratko nam opiši svoj proces oporavka.

- Pozdrav svima i hvala na pitanju. Na samom početku prošle sezone nakon jednog doskoka kojeg sam izveo već n-puta osjetio sam peckanje u koljenu. Liječnici su utvrdili puknuće meniskusa te sam nakon rutinske operacije i mirovanja koje takav zahvat traži krenuo sa oporavkom. Kako je vrijeme prolazilo bol se nije smanjivala i unatoč mojim tvrdnjama da nešto nije u redu i stalnim obilascima različitih ortopeda tek nakon dva mjeseca su me počeli ozbiljno shvaćati te su me poslali na magnetsku rezonancu koja je pokazala veliko oštećenje hrskavice.

- Slijedila je operacija i dugotrajni oporavak. Uskoro će proći pola godine koje sam utrošio na terapije te mukotrpni rad na operirane noge i sada konačno mogu reći da se osjećam odlično. Još nisam 100% fit ali smatram da ću do početka prvenstva koje ove godine počinje biti potpuno spreman.

To su lijepe vijesti. Kakva je situacija u klubu? Odlasci-dolasci?

- Situacija u klubu je sasvim u redu, riješeni su svi financijski zaostatci iz prošle sezone tako da u novu ulazimo mirno, u potpunosti se možemo posvetiti treningu i pripremama za novu sezonu koje počinju u srijedu, 10.8.2016.

- Bilo je dosta odlazaka, Tomislav Huljina je pristupio RK Crikvenici, Ante Marić je pronašao angažman u Luksemburgu dok je Andrej Obranović pristupio GRK Varaždin. Najavaljeni su dolasci novih igrača koji bi se trebali pojaviti na samom početku priprema no samtram da bi bilo neozbiljno da ih najavim dok klub službeno ne potvrdi njihov dolazak.

Kakvi su ciljevi u novoj sezoni?

- Cilj ostaje uvijek isti, što bolji plasman u regularnom dijelu prvenstva te plasman u Ligu za prvaka. Siguran sam da ćemo biti konkurentni svima u ligi samo da nas zaobiđu pehovi i brojne ozljede kao prethodne sezone. 

- Ove godine liga će biti izjednačenija nego ikad, uz Dubravu i Varaždin koji su se ustalili u vrhu lige i za koje smatram da su prvi favoriti prvog dijela prvenstva. Konkurencija za preostale dvije pozicije je vrlo jaka. Tu su uz nas Zamet, Umag, Metalac koji se pojačao, kao i Kaštela, pa uvijek neugodna Spačva a vjerujem da će i Rude biti teren na kojem će rijetki osvajati bodove tako da će borba za ulazak kao i za ostanak biti neizvjesna do samog kraja.

Trener Đanković koji je prošle sezone preuzeo RK Poreč dolazi na valu novih trenera mlađe generacije (Jerković, Horvat, Ilić, Lisica, Čagalj itd.) koji polako preuzimaju primat na trenerskoj rukometnoj pozornici u Hrvatskoj. Tvoj komentar o radu i razmišljanjima trenera s kojim trenutno surađuješ?

- Bez imalo sumnje i ne vezano uz to što trenutno surađujemo smatram da je Dinko Đanković odličan trener, entuzijast koji više od svega voli raditi i sve što radi čini to potpuno predano, pravi je profesionalac. Od pripreme utakmica, vođenja treninga, video prezentacija protivnika, u svemu je duboko unutra i samo peh koji je imao sa ozlijeđenim igračima prošle sezone nije rezultatski potvrdilo kako njegov rad tako i moje tvrdnje.

U neformalnom razgovoru kojeg smo vodili nakon službenog dijela Vedran se dotakao interesantne teme koje je navelo i autora ovog članka na razmišljanje a to je novitet koji je nedavno uveden u rukometna pravila, igra 7 na 6 bez markera

- Iskreno, ni malo mi se ne sviđa novo pravilo koje dopušta 7 igrača bez markera, mislim da je to slab pokušaj modernizacije rukometne igre koji će više toga odnijeti nego donijeti rukometu kao igri. S vremenom će uskoro cijeli svijet igrati sa sedam igrača u polju koristeći dva pivota te će se svi početi povlačiti u zonsku 6–0 obranu. S vremenom bi se lako mogle izgubiti duboke zone kao i naša poznata 3-2-1.

- Dok se koristio marker znalo se tko izlazi pa su se nekako mogla pripremiti taktička rješenja te ostati u dubokoj zoni dok od sada to po meni više neće biti moguće. Osobno se nadam da će se to pravilo brzo ukinuti no to je samo moje mišljenje. Pred nama je olimpijski turnir pa ćemo vidjeti kako to novo pravilo funkcionira na najvišem kvalitativnom nivou i možda me opovrgnu, no siguran sam ako ništa drugo da bi ova teza bila dobar materijal za rukometne razgovore i debate.

Vedrane, portal Mago di Umago ti želi sve najbolje u sezoni pred nama i zahvaljuje na zanimljivom razgovoru.

- Hvala i vama te vam želim sreću u daljnjem radu s portalom.

 

foto: FB Vedran Mataija 

OGLAS