OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Mago di Umago VS Venio Losert

17.01.2017.

Na samom kraju okupljanja reprezentativnih selekcija u Umagu, o aktualnim temama u hrvatskom rukometu razgovarali smo s jednim od najtrofejnijih rukometaša i sportaša u povijesti Hrvatske. Nositelj zastave Hrvatske na OI u Londonu, dva zlata i bronca sa Olimpijskih igara, tri srebrne medalje sa Svjetskih prvenstava, bronca s Eura, učesnik povjesnih finala Lige prvaka između Zagreba i Barcelone 90-ih godina, prvak Španjolske sa Portland San Antoniom, član europskih klupskih velikana poput Zagreba, Koldinga, Montpelliera, Barcelone, Kielcea. Drage čitateljice i čitatelji, Venio Losert..

Pozdrav Venio, nakon velike igračke karijere evo te u jednoj sasvim novoj ulozi, ulozi trenera vratara reprezentacije Hrvatske kako u seniorskoj tako i u onoj najmlađoj, kadetskoj selekciji. Kako se osjećaš u novoj ulozi i koje su to razlike igrač/trener koje si primijetio u dosadašnjem radu?

- Pozdrav svima, s obzirom da je uloga trenera za mene jedno novo iskustvo, trudim se svakog trenutka nešto naučiti. Dosta sam razgovarao i razgovaram sa drugim trenerima vratara kod nas jer sam mišljenja da svi trebamo raditi u istom smjeru, dijeliti stečena znanja i iskustvo, pogotovo sa mladima kako bi se oni što kvalitetnije razvijali.

- Prva razlika je ta da je fizički puno manje zahtjevno biti trener nego igrač. Dok si igrač gledaš individualne stvari, jednostavnija je priprema za treninge i utakmice ali je veća odgovornost na profesionalnoj razini. Druga razlika je u radu sa mladima te seniorskim vratarima. Sa mladima se u vrlo kratkom vremenu primjećuje napredak, dok stariji vratari već imaju stečene navike  koje je malo teže promijeniti no ne i nemoguće ako prepoznaju da im savjeti koje dajem i način kojim radimo pomažu da budu bolji.

Osim kroz velika natjecanja i klubove u svojoj dugogodišnjoj karijeri prošao si i velike promjene (brzi centar, ubrzanje rukometne igre) u pravilima rukometne igre. Kakvo je tvoje viđenje evolucije rukometa i vratarskih tehnika, i kako gledaš na nova pravila (marker / 7. igrač u polju)?

- Mišljenja sam da je rukomet najviše napredovao uvođenjem tako zvanog "brzog centra", koji je dopustio puno bržu igru nego prije pa tako mnoštvo momčadi/ekipa u slučaju da su u napadačkim elementima slabiji u odnosu na protivnika brzi centar koriste kao svoje oružje. Vratarske tehnike se nisu puno mijenjale, uglavnom su slične kao i prije. Na kraju svega najbitnije je da obraniš loptu kako god to bilo. Ono što razlikuje odličnog od dobroga vratara su pravilna kretanja, postavljanja i pravovremene reakcije, to jest razmišljanje i anticipiranje, kvalitete koje prave razliku.

- Uvođenje 7. igrača je s jedne strane prednost ako je momčad uigrana no sa druge strane i nedostatak ako se tehničkim greškama gubi previše lopti što dovodi do lakih golova iz protivnikova kontranapada ili šutem na prazan gol. Gledam na tu promjenu kao još jednu taktičku mogućnost za trenere da se vrate u utakmicu ako gube ili da povećaju prednost.

Sjećam se jednog tvog intervjua dok još si bio u Zagrebu, na novinarsko pitanje tko ti je uzor spomenuo si svog oca i Petera Hofmanna. Tko su vratari danas koji su ono kako se kaže po tvom guštu?

- Većina reprezentacija pa momčadi koje se natječu u Ligi prvaka imaju kvalitetne vratare ili ako nemaju vrhunskog prvog vratara onda imaju vrlo dobar par koji kompenzira neke loše trenutke koje mogu nastati kad prvi vratar ne igra dobro. Osvježenja koja su se pojavila u zadnjih nekoliko godina i koji bi mogli dugo trajati su njemački reprezentativac i član Kiela Andreas Wolff i španjolski reprezentativac i član Barcelone Gonzalo Perez de Vargas.

- Namjerno neću izdvajati nikoga od naših vratara jer mislim da imamo veliku kvalitetu na toj poziciji, vratare koji mogu odlično funkcionirati i kao prvi vratari i kao dio vratarskog para.

Tvoj dolazak na trenersko mjesto reprezentacije došlo je usporedo sa projektom HRS-a na čelu sa koordinatorom za muški rukomet, Ivanom Balićem.

Koje su ideje i  upute trenerima, ciljevi? Što to općenito moramo promijeniti i što to već mijenjamo u radu sa mlađim dobnim skupinama kako bi u budućnosti bili konkuretni najvećim (najbogatijim) rukometnim zemljama?

- Prvo bih želio naglasiti da sam ja mali dio ovog projekta i to isključivo iz dobre namjere i iz razloga što mislim da Ivano ima izvrsne ideje vezane pogotovo za mlađe kategorije. Tu sam da pomognem koliko mogu i znam u svim segmentima. Glavna ideja je da se stvori jedan prepoznatljiv stil igre koji bi pratile sve mlađe selekcije, prvenstveno mislim na obranu 3-2-1 i da se u konačnici taj stil prenese i na A selekciju u dogledno vrijeme. To je jedan dug proces i vjerujem da će biti dovoljno strpljenja da se to provede u djelo.

- Cilj je da se u mlađim kategorijama igrače ( i vratare) nauči pravilno kretati i prepoznavati situacije koje se događaju na terenu, razmišljati o onome što rade i da vide smisao u svakoj vježbi ili taktičkom kretanju. Mislim da ćemo na taj način u budućnosti dobiti igrače spremne za igru na najvišoj razini, u A selekciji. Nadam se da će ovaj način rada i razmišljanja preuzeti ako ne svi onda većina trenera u Hrvatskoj.

- Svjestan sam problema i teških uvjeta za rad koje imaju no želja mi je da nam svima to bude krajnji cilj, stvoriti kvalitetne igrače i kvalitetne ljude, buduće reprezentativce.

Kad smo već kod mladih rukometaša, u sklopu priprema održan je i međunarodni turnir kadetskih reprezentacija na kojem su uz naše mladiće nastupili i vršnjaci iz Slovenije, Češke i Poljske. Koji su bili ciljevi priprema i samog turnira te što je bio glavni moto rada stručnog stožera (Petar Metličić, Vedran Ćurak, Igor Marijanović) kojeg si i ti dio?

Turnir u Umagu za kadete bio je organiziran tako da momčad bude zajedno neko vrijeme prije turnira gdje bi se ponovile stvari koje smo radili na prethodna četiri okupljanja selekcije tog godišta (2000. i mlađi) te odigrali tri prijateljske utakmice na turniru. Na prvom okupljanju te selekcije u siječnju 2016. godine smo kao primarni zadatak stavili uigravanje obrane 3-2-1 kao glavne obrambene zonske formacije.

- Većina igrača u tom godištu u svojim klubovima ne igraju tu obranu pa smo odlučili da se najviše radi na tome i da se u ovom trenutku, kada ta selekcija nema službenih natjecanja ostale obrambene formacije i elemente rukometne igre postepeno uvedemo u narednim okupljanjima. Mislim da se to moglo i vidjeti na turniru u Umagu gdje smo jako zadovoljni kako su momci odigrali obranu na sve tri utakmice dok je bilo očigledno da smo manje radili na drugim rukometnim elementima, pogotovo napadačkim.

- Mišljenja smo da uigravanjem obrane 3-2-1 možemo pomoći igračima da lakše usvoje pravilne kretnje, prepoznavanje igre i poprave kontakt igru. To su sve elementi koji će im pomoći da budu kompletniji igrači koju god zonsku obranu igrali po svojim klubovima.

- Iz mog kuta trenera vratara mogu reći da je kroz ovu godinu na okupljanjima bilo ukupno osam vratara i da smo se u zadnjime akcijama odlučili za trojicu za koju mislimo da su bili najbolji u prošloj godini što kroz okupljanja, njihovu ligu i državnu završnicu. Želja nam je da u idućim akcijama vidimo i neke druge vratare, proširimo bazu i da im u svakom slučaju pomognemo u budućem razvoju koliko god to možemo. 

I za kraj, očekuje nas SP u Francuskoj. Kako gledaš na odrađene pripreme reprezentacije u Umagu? Tvoja osobna očekivanja i želje?

- Pripreme u Umagu su jako dobro odrađene. Za onaj dio za koji sam ja odgovoran, rad sa vratarima, mogu reći da su sva tri vratara odlično odradili pripreme, zdravi su i jako motivirani. Na osnovu toga vjerujem da će golmanski par koji bude nastupio u Francuskoj biti na nivou i da će uz pomoć obrane biti bitan dio naše reprezentacije. Moja osobna očekivanja su da cijela momčad da sve od sebe i da se bore u svakom trenutku utakmice i iznad svega da vjeruju u svoju vrijednost i u ono što smo radili na pripremama. Nadam se da će posljedica takvog razmišljanja i pristupa cijele momčadi biti dobra igra koja će nam dati prepoznatljivost, sigurnost i samouvjerenost i koja će nas dovesti do dobrog rezultata.

Venio, puno ti hvala na razgovoru za portal Mago di Umago a redakcija portala ti želi puno uspjeha u daljnem radu a reprezentaciji sve najbolje u Francuskoj.

- Hvala i Vama te pozdrav svim navijačima reprezentacije kao i čitateljima.

foto: novilist.hr

OGLAS