OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Mate Svalina - kad je fair play važniji od bod(ov)a!

15.02.2017.

Za primjer ostalima, Gospodin Mate Svalina i MRK Metalac! Bravo!!

 

U sklopu utakmice 1. kola Premijer lige između MRK Metalac - MRK Umag, u 58. minuti pri rezultatu 27:28 za goste, u tijeku napada svoje momčadi igrač MRK Umag Mateo Lukačec, pri izvođenju finte nezgodno doskače i ozljeđuje se pri čemu mu ispada lopta.

Sudci utakmice tog trenutka ne zaustavljaju igru (po pravilima rukometne igre mogu ali ne moraju), lopta dolazi do igrača domaće momčadi Mate Svaline koji bez razmišljanja prvi poziva sudce da prekinu utakmicu i zove u pomoć službenog liječnika kojima se priključuju i ostali domaći i gostujući igrači na parketu.

Dragi čitatelji, sve to možda i ne bi bilo spektakularno da činjenice nisu sljedeće

MRK Metalac se bori za ostanak u Premijer ligi i bodovi su im prijeko potrebni.

Igrala se 58. minuta utakmice u kojoj domaćin nakon odlične igre (vodstvo 17:12 na poluvremenu) gubi već dobivenu utakmicu.

Mate Svalina je imao loptu u svojim rukama i slobodnu volju odigrati dodavanje za suigrače koji su već bili u kontri no odlučio je drugačije.

Evo što o svemu za Mago di Umago kaže junak priče Mate Svalina:

- Bio sam u neposrednoj blizini Matea kada je krenuo fintirati našeg Ezgetu i odmah sam vidio da mu je koljeno "proplesalo". Lopta mi je došla u ruke no ja jednostavno nisam mogao iskoristiti takvu situaciju u našu korist jer sam jasno vidio što mu se dogodilo.

- Znam da će netko misliti i reći da sam ipak trebao baciti loptu suigraču u kontru jer ionako nisam mogao promijeniti situaciju koja je zadesila Lukačeca no mislim da to nije ono što bi sport ali općenito i život trebao biti. 

- Smatram da se potezi i odluke moraju posložiti po prioritetima i da u nekim trenucima moramo jasno odlučiti što nam je važnije, vlastiti probitak i interes ili dobro bližnjega i koji je u potrebi.

- U našem klubu imamo jasnu viziju koje vrijednosti mladim rukometašima trebamo prenijeti a to je da ih učimo tome da se suigrači, protivnici, općenito ljudi prije svega poštuju i ako mi stariji ne činimo to što ih učimo, koja je vjerojatnost da će nas poslušati i postupiti jednako?

- Mislim da nisam napravio ništa posebno i mislim da bi velika većina sportaša na mom mjestu učinila isto...   

Mago di Umago: U današnje vrijeme u kojem smo svjedoci sve manje prisutnosti same suštine sporta, viteške borbe u kojem pobjeđuje bolji i s(p)retniji, u vrijeme kada se priznaje samo pobjeda i rezultat, uredništvo portala Mago di Umago smatra da se ovakav primjer i poruka mora jasno istaknuti i zato uz želju za što brži oporavak Matea Lukačeca i povratak na rukometne parkete, gore palac za Metalac i Matu Svalinu! 

 

Video pogledajte u prilogu: 

 

 

Fotomontaža: Mago di Umago / Video: Robert Papić on Vimeo

OGLAS