OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Misli, osjećaji, fiziologija i ponašanje...

12.05.2017.

Za Mago di Umago piše Monika Vandero, mag. psych - Mentalni trener

- Kako su povezani misli, osjećaji, fiziologija i ponašanje i zašto je to uopće važno?

- Jeste li ikada razmišljali kako su to točno povezani naše misli, osjećaji, fiziologija i ponašanje? Postoji li uopće tu neka povezanost i da li je to nešto što je u našoj kontroli?

- Vrlo često sportaši misle da na svoje misli i osjećaje ne mogu utjecati, a jedino što mogu kontrolirati je ponašanje. Ali što ako Vam kažemo da to nije točno? Upravo je to ono što uvijek možete imati pod kontrolom, za razliku od nekih vanjskih faktora (npr. protivnici, suci, publika, teren i sl.).

- Naše misli, osjećaji, fiziologija i ponašanje su povezani i ovise jedni o drugima.

- Zašto je to uopće važno? Sportaši vrlo često pokušavaju utjecati na svoje osjećaje, bilo da se radi o osjećaju straha, nervoze, ljutnje ili bilo što slično. Ono na što uvijek možete utjecati su Vaše misli i ponašanje, dok na osjećaje i fiziologiju nemamo direktni utjecaj, ali možemo na njih utjecati indirektno preko misli i ponašanja. 

- Pokušajte zamisliti situaciju kada Vam se prije početka utakmice jave misli poput: „Danas ćemo sigurno izgubiti.“, „Ne smijem danas pogriješiti.“ ili „Ovo je važna utakmica, ne smijemo to izgubiti.“. Kako se osjećate u tom trenutku, primjećujete li da Vam se ruke možda znoje, srce ubrzano kuca, a možda Vam se i ruke ili noge tresu?

- S kakvim stavom tijela izlazite na teren, da li stojite uspravno i smijete se ili ste ipak malo pogrbljeni i na Vašem licu se može vidjeti zabrinutost? Sve je to zapravo samo produkt Vaših misli. Misli koje su u Vašem tijelu izazvale brojne promjene, osjećaj straha, napetosti, nervoze, a samim time i Vaš stav pokazuje kako se osjećate. 

- Suprotno tome, pokušajte se prisjetiti neke situacije kada ste se dobro osjećali i razmišljali pozitivno (npr. „Mogu ja to!“). Kako ste se tada ponašali i kakav je bio ishod toga? Sigurno ste više uživali, imali ipak više samopouzdanja te puno bolje ušli u samu utakmicu.

- Slična je situacija i kada govorimo o utjecaju ponašanja na naše misli,osjećaje i fiziologiju. Jeste li ikada pokušali „glumiti“ da ste sigurni u sebe, samopouzdani i smireni? Upravo takav stav u nekim stresnim situacijama mogao Vam je pomoći da na kraju krajeva ipak promijenite svoje misli i osjećaje u pozitivnom smjeru („Fake it until you make it!“).

- Misli iz prvog primjera utječu na naše osjećaje, javljaju se nervoza, strah ili ljutnja koje u našem organizmu potiču pretjerano lučenje adrenalina te se kao posljedica toga javlja  pretjerano dizanje intenziteta. A kao što smo već spomenuli u jednom od prijašnjih članaka previsok intenzitet može utjecati na Vašu sportsku izvedbu.

- Potrebno je vrijeme kako bi se osvijestile negativne misli i kako bi se naučile određene tehnike Mentalnog Treninga koje Vam mogu pomoći u kontroli tih misli. Ali ukoliko ste spremni uložiti malo više  truda i poraditi na sebi imate priliku postići i ostvariti sve ono u čemu su Vas do sada spriječavale vaše misli, osjećaji i ponašanja!

Monika Vandero, mag.psych.

Foto: Mentalni Trening

OGLAS