OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Pretreniranost

23.08.2016.

Autor: Rino Podreka

Uz sve pozitivno, tjelesno vježbanje ima i svoje negativne strane. Neadekvatnim pristupom, neznanjem i pretjerivanjem povećava se rizik od tjelesnih ozlijeda.

S ciljem postizanja boljih rezultata u kraćem vremenu, ili čestim treniranjem sa stalnim povećanjem opterećenja, mnogi svoje tijelo dovedu u stanje pretreniranosti. Sindrom pretreniranosti je stanje dugotrajnog osjećaja iscrpljenosti i nemogućnosti obavljanja treninga na razini do koje je sportaš došao prije nego se pretrenirao. Simptomi pretreniranosti traju čak i nakon onoga što smatramo našim uobičajenim oporavkom.

U težim slučajevima simptomi pretreniranosti mogu trajati mjesecima, tada se savjetuje posjetiti lječnika. 

Razlikujemo 2 vrste pretreniranosti: parasimpatički oblik pretreniranosti te simpatički oblik.

Parasimpatički se oblik očituje kao smanjenje simpatičke aktivnosti. Osobe su usporene, imaju duge periode spavanja i depresiju. Taj oblik pretreniranosti nastaje nakon pretjerivanja u aerobnim sportovima (trčanje, plivanje, vožnja bicikla, planinarenje,..).

Simpatički oblik koji se očituje povećanim utjecajem simpatičkog živčanog sustava. Povećana frekvencija srca u mirovanju, smanjeni apetit, fizički i psihički nemir te razdražljivost. Nastaje nakon prevelikih opterećenja u anaerobnim sportovima (rad s utezima u teretanama, sprinterske discipline u atletici i težak fizički rad). 

Simptomi pretreniranosti kod trkača: 

1. Povišeni puls u mirovanju. Pretreniranost se može očitovati u nešto višem pulsu; Povećanje pulsa za 10 otkucaja u minuti ili više pokazatelj je da se osoba još uvijek nije oporavila od treninga ili utrke;

2. Poremećaj spavanja. Ako osoba pati od letargije, ima problema sa snom ili se često budi, uzrok može biti pretreniranost; 

3. Nedostatak apetita ili gubitak težine. Ukoliko se povećava broj i učestalost treninga trebalo bi se sukladno tome prilagođavati prehranu; 

4. Česte prehlade. Često treniranje može oslabiti imunitet, ukoliko dođe do pada imuniteta,  prije nastavljanja s treningom treba se oporaviti od bolesti;

5. Veći napor kod uobičajenog treninga. Teško držanje uobičajenog tempa ili umor kod trčanja slabijeg intenziteta; 

6. Ozljede i bolovi u mišićima sporije se povlače;

7. Lošiji rezultati na utrci; 

8. Kombinacija psihičkih problema poput depresije ili poremećaja raspoloženja, smanjen libido, gubitak motivacije i elana.

 

Simptomi pretreniranosti kod bodybuildera i vježbača: 

1. Stagnirajuća težina kod vježbi;

2. Iscrpljenost, čak i kod dužeg spavanja i odmora;

3. Smanjena volja za vježbanjem i prisilno završavanje treninga; 

4. Problemi sa spavanjem. Nemogućnost spavanja unatoč umoru ili buđenje tokom noći; 

5. Česte prehlade;

6. Smanjena izdržljivost. Aerobne vježbe postaju veći izazov; 

7. Manjak samokontrole, zanemarivanje plana vježbanja i prehrane; 

8. Nedostatak apetita; 

9. Pad koncentracije.  

Oporavak od pretreniranosti nije univerzalan jer ovisi o čimbenicima koji su tijelo doveli u stanje pretreniranosti. Općeniti su savijeti sljedeći: odmor – omogućiti tijelu oporavak kroz dulji period vremena, opuštanje, umjereni treninzi, smanjenje stresa i prilagođavanje prehrane.

Također, savjetuje se izbjegavanje treninga u periodu od jednog do nekoliko tjedana, te postepeno vraćanje prijašnjem načinu treniranja. Kod vraćanja prijašnjem načinu treniranja trebalo bi se smanjiti količinu vježbi i njihovu učestalost (kao primjer – kod bodybuildera se preporučuje smanjenje težine utega za 10% ili više ako izvedba vježbi nije zadovoljavajuća). 

 

foto: Mago di Umago

OGLAS