OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

PRIČA O SUSTAVU

11.02.2018.

Mago di Umago vs Luka Panza

Razgovarali smo sa Lukom Panzom, do ove natjecateljske sezone trenerom u mlađim dobnim skupinama PPD Zagreb i bivšim izbornikom reprezentacije Hrvatske (generacija 1998./99.) s kojom je 2016. godine na Euru u Hrvatskoj osvojio srebrnu medalju. Luka je od sezone 2017./18. pomoćni trener 1. momčadi norveškog prvoligaša ØIF Arendal kao i voditelj omladinske škole istoimenog kluba.


Pozdrav Luka, za početak kakvi su uvjeti rada jednog trenera u Norveškoj?

- Pozdrav svima, uvjeti za rad su zbilja na vrlo visokom nivou. Imam vlastiti ured u dvorani u čijem sklopu je i teretana, dva rukometna terena, potrebiti rekviziti, gimnastička dvorana, dvorana za rekreaciju, kantina. Svi sadržaji su na dispoziciji, na jednom mjestu tako da se ne mogu požaliti.

- Životni uvjeti i standard su također vrlo visoki, u usporedbi s Hrvatskom cijene su poprilično visoke, neusporedive, no takav je i životni standard građana.

Kako su klubovi ustrojeni u Norveškoj, primjerice Vaš klub?

- Naš klub ima seniorsku momčad koja se natječe u najvišem rangu takmičenja (Elite), imamo drugu momčad koja igra drugu ligu (treći nivo takmičenja) i koju čine igrači 99/00/01 uz povremeno participiranje nekog od igrača prve momčadi. Imamo sve muške selekcije od 2000. – 2010. godišta kao i ženske selekcije od 2001. – 2010.

- Svako godište je generacija za sebe i ima svoje takmičenje no podrazumijeva se da mlađi mogu nastupiti za starije (npr. 2002. za 2001.)

- Svaka selekcija ima barem jednog predstavnika roditelja koji se brine oko organizacije domaćih i gostujućih utakmica, također svako godište ima unaprijed planirani budžet za sezonu jer se termini utakmicu određuju unaprijed sa točno određenim datumom i satnicom.

Kakav je model rada sa djecom, postoji li određeni program kojim se vodite, smjernice iz Saveza ili koordinatora za rukomet pri savezu?

- Svaka momčad ili ekipa od 2003. i mlađih ima barem po dva trenera. Treneri su većinom u tim uzrastima roditelji koji su se bavili rukometom prije ali morali su steći osnovni stupanj edukacije za trenerski posao.

- Mojim dolaskom je pokrenut sustavniji rad svih generacija po planu i programu koji sam pripremio. Želimo da sve generacije imaju zajednički sustav od zagrijavanja pa do sistema igre u obrani, tranziciji i napadu. Ovo je sezona zajedničke prilagodbe na čitavi sustav, kao i sezona u kojoj se trebaju neke stvari prilagoditi shodno broju treninga tjedno.

Što nam možete reći o modelu natjecanja u mlađim dobnim skupinama? Ima li poveznica sa našim natjecanjima?

- Mogu Vam dati primjer kako je to u jednoj generaciji. Primjerice, dečki i cure rođeni 2001. su u prvom dijelu sezone odigrali regionalno takmičenje te su temeljem plasmana (kako tko) izborili nacionalnu ligu koja se turnirski igra u drugom dijelu sezone.

Sigurno ste pratili Euro unatoč Vašim obvezama u klubu. Kako Vi vidite nastup naše reprezentacije na Euru i općenito kako komentirate prvenstvo?

- Prvenstvo je bilo prilično zanimljivo sa puno neočekivanih rezultata. Možemo reći da su jedino u skupini u Poreču rezultati bili "normalni" tj. očekivani. U svim ostalim skupinama bilo je iznenađenja (Makedonija, Češka... )

- Kad su se doznali polufinalni parovi većina je očekivala "sigurno" finale Francuska - Danska no Španjolska obrana je ipak uspjela nametnuti sebe kao kriterij, kako u polufinalu tako i u finalu i smatram da su zasluženo osvojili zlato.

- Hrvatska? Smatram da smo svoju priliku za polufinale propustili u utakmici sa Švedskom. Jako teško je bilo "vaditi" se u utakmicama sa Norveškom i Francuskom. Dok smo protiv Norveške uspjeli nametnuti svoj ritam i stil, rasterećeni Francuzi nam to nisu dopustili.

- Ako pogledamo samo statistiku sa prvenstva onda možemo vidjeti da nas niti individualno niti momčadski nema niti u jednom elementu među top 3 tako da i po tim pokazateljima 5. mjesto na ovom prvenstvu ispada naša realnost.

Reprezentacija Norveške plasmanom nije među 6 (šest) prvoplasiranih reprezentacija. S obzirom da su aktualni viceprvaci svijeta te na silna ulaganja, kako se u Norveškoj doživio "neuspjeh"?

- "Neuspjeh" se doživio kao prilika za napredovanje, izvlačenje pouka i učenje. Naravno da nisu presretni kada se gubi ali nema niti depresije zbog poraza kao niti euforije zbog pobjede.

- Sport se shvaća kao zabava i kao životno i tjelesno uzdizanje.

Kad već govorimo o ulaganjima, shvaćanju uspjeha i neuspjeha....možemo li uopće usporediti Norvešku i Hrvatsku?

- Postoje i kod nas klubovi koji su jako dobro organizirani i koji u svojim okvirima rade dobre rezultate sa mlađim dobnim skupinama. Kao i svugdje sport je preslika društva u kojem se živi i dok se ne počne na državnom nivou a zatim na svim nižim razinama voditi adekvatna briga o sportu kao potrebi u društvu nećemo moći raditi iskorake adekvatne našem sportskom talentu.

Kako unatoč tim razlikama mi i dalje funkcioniramo i imamo konstantu odličnih rezultata?

- Mi smo nevjerojatno talentirani za sport i to je naša glavna prednost u odnosu na sve one koji imaju bolje posloženi sustav funkcioniranja. Talent, imaginacija i kreacija naših igrača je ta koja nas drži "iznad vode".

Luka, hvala na razgovoru i želimo ti puno sreće i uspjeha u radu.

- Hvala lijepo i pozdrav svim čitateljima portala.

...

Foto: www.oifarendal.no

OGLAS