OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Pyramid 2021.

21.08.2018.

Egipat je domaćin SP 2021. godine i krajnji cilj je...

Najtrofejniji hrvatski rukometaš, čovjek čudesne rukometne biografije, Venio Losert, nakon povratka iz Egipta za portal Mago di Umago prenio je iskustvo boravka u drevnoj zemlji faraona i sfingi, gdje s glavnim trenerom David Davisom radi na projektu Egipat 2021. 

..

Venio, nekako ispod radara u hrvatskim medijima prošao je tvoj odlazak na sjever Afrike. Osoba s toliko iskustva, uspjeha i znanja nikada ne uzima projekt ukoliko nije dobar. Od kud Egipat?

- Čisti rukometni motivi presudili su mom odlasku u Egipat. Kao što znate, Egipat je domaćin SP 2021. godine. Posljednjih godina na međunarodnom planu nisu imali uspješnih rezultata i odlučili su da se u ovom ciklusu do svjetskog prvenstva u njihovoj zemlji probaju kvalitetom približiti europskim ekipama. 

Kad su se odlučili za projekt 2021. prva odluka bio je David Davis, nekadašnji poznati španjolski igrač a danas jedan od predvodnika mlađe generacije uspješnih španjolskih trenera. Predstavi nam novog izbornika Egipatske rukometne reprezentacije.

- Davis je bivši rukometaš, koji je igrao na poziciji lijevog krila u Valladolidu, Ciudad Realu i Atletico Madridu. Kao igrač bio je višestruki prvak Europe sa Ciudad Realom a kao reprezentativac Španjolske osvojio je svjetsko zlato u Tunisu 2005. Također ima europsko srebro iz Švicarske 2006. kao i olimpijsku broncu iz Pekinga 2008. Sve u svemu, impresivna karijera.

Što reći o njegovom dosadašnjem trenerskom radu?

- Trenersku karijeru počeo je kao suradnik Raulu Gonzalesu u Vardaru i tamo proveo 4 godine. Kruna rada u Makedoniji je osvajanje Lige prvaka 2017. godine.

- Paralelno, u dva je navrata samostalno vodio žensku ekipu Vardara i s njima izborio nastup na Final Fouru, te je bio pomoćnik u reprezentaciji Rusije u posljednjim kvalifikacijama za svjetsko prvensto gdje su pobijedili reprezentaciju Češke.

- U svojoj igračkoj karijeri učio je od najboljih trenera, igrao je dugo vremena u Valladolidu kod Juan Carlosa Pastora, aktualnog trenera Szegeda, u Ciudad Realu i Atletico Madridu kod Talanta Dujshebaeva, aktualnog trenera Kielca te u Vardaru od Raula Gonzalesa koji je danas trener PSG-a.  

- Svi ti treneri koriste isti sustav igre koji su usavršili posljednjih godina te će Davis nastaviti istim načinom i probati “europeizirati” sastav Egipta.

Kada glavni trener ulazi u dugoročan projekt, sigurno traži otvorene karte i slobodne ruke. Koji su prvi potezi izbornika Davisa, da li je kompletiran tim trenera?

- Prvi korak u ovom novom izazovu mu je odabir svog stručnog stozera, koji će ga pratiti za vrijeme njegovog boravka tamo. Kada je odlučivao o treneru vratara, jedan od kandidata bio sam i ja.

- Nakon razgovora vodećih ljudi egipatskog saveza, Davisa i mene, uvidjeli smo da nam se ideje, stavovi i model rada poklapaju, te su mi ponudili suradnju na period od 2 i pol godine, odnosno do završetka SP u Egiptu 2021.

- U timu trenera na sljedećem okupljanju bit će i pomoćni trener, kondicioni trener kao i stručnjak za video analizu i tada ćemo biti kompletni.

Kako ti osobno vidiš projekt?

- Projekt mi se čini jako zanimljiv i vjerujem da svi skupa možemo dosta napraviti da Egipat bude ekipa koja igrom ali i rezultatom može parirati najboljim europskim ekipama. Kao osnovni cilj postavljeno je svjetsko prvenstvo u Egiptu i želja za što boljim rezultatom.

- Naravno, do tada još ima nekoliko natjecanja počevsi sa SP u Danskoj i Njemačkoj, gdje bi se trebali vidjeti prvi rezultati našeg rada. Nakon toga, slijedi Afričko prvenstvo 2020. godine te ovisno o tom rezultatu i odlazak na OI u Tokio.

Proveli ste 4 tjedna u Egiptu. Što vas je dočekalo, odnosno da li su sve razine spremne na dug zajednički put prema zacrtanom cilju?

- Uvesti novi sustav u igru neke ekipe zahtjevna je stvar i potrebno je određeno vrijeme da bi se te nove stvari usvojile i prenijele na teren. Upravo zbog toga smo na posao krenuli odmah. Kao prvi termin okupljanja ove reprezentacije odabrali smo pripremni period u klubovima, u kojem nema utakmica, tako da smo u Kairu proveli 4 tjedna.

- Radili smo treninge u 2 grupe sa 40 igrača, da bi napravili što širu bazu i da se što više igrača upozna s novim sustavom igre. U mom dijelu posla, napravljena je baza od 6 vratara kojima smo objasnili što očekujemo od njih i pokazali im naš model rada.

- Sve njih pratit ćemo kroz utakmice koje budu igrali u domaćem prvenstvu i kupu Afrike tako da ćemo imati sve informacije potrebne za daljnje donošenje odluka. Dobra stvar u svemu je da samo 4 igrača reprezentacije igraju u europskim klubovima te ćemo imati priliku više vremena raditi s većinom igraca, a igrači iz Europe će polako ulaziti u sustav kad budu u mogućnosti biti na pripremama.

Koliko ste zadovoljni odrađenim?

- Ova prva faza priprema je prošla dobro, upoznali smo sve igrače i sad slijedi praćenje njihovih igara te u sljedećoj fazi počinjemo konkretno spremati ekipu za SP u Danskoj i Njemačkoj.

- Općenito, vjerujem da svim igračima možemo pomoći da budu bolji i kvalitetniji igrači. Krajnjim ciljem se ne opterećujemo jer nam je želja da igrači budu fokusirani na svakodnevni rad i da stalno napreduju.

- To naravno ovisi i o njima i njihovoj individualnoj kvaliteti, te koliko volje budu pokazali. Naš je stav da samo na taj način ekipa može dati najbolje od sebe, a koji rezultat će to bit vidjet ćemo kroz vrijeme ispred nas.

Nastavak priprema podređen je SP u Njemačkoj i Danskoj?

- Ja odlazim na iduće okupljanje krajem 11. mjeseca, a do tad ćemo smanjiti bazu igrača i vratara, te ciljano raditi za taj turnir. Želimo od Egipta napraviti kvalitetnu i dobru momčad i siguran sam da ćemo već na prvenstvu pokazati napredak.

Venio, za kraj nam reci kako si vidio Egipat u životnom smislu, što ti je "zapelo za oko", jesi li uspio istražiti destinaciju?

- Vremena za turizam je bilo malo. Smješteni smo bili u njihovom centru za pripreme sportaša, u hotelu uz koji se nalazi sportski kompleks gdje smo provodili većinu vremena.

- U rijetkim slobodnim danima našli smo malo vremena da isprobamo, uglavnom gastronomsku ponudu Kaira koja je vrlo raznolika.

Kairo kao grad?

- Kairo je grad u kojem se sve čini dostupno 24 sata dnevno, puno je mjesta gdje se može otići, ali vrućine su velike, promet je ogroman i turističko razgledanje ostavili smo za neki drugi put.

- Nadam se nakon nekog dobrog rezultata reprezentacije!

Venio, hvala ti na razgovoru, želimo ti da se dobro odmoriš u krugu obitelji i prijatelja i da punih baterija nastaviš započeti posao.

- Hvala na željama i pozdrav svim čitateljima portala.

Foto: Venio Losert privatna zbirka / David Davis Twitter

OGLAS