OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Rituali by Monika Vandero

12.04.2017.

Za Mago di Umago piše Monika Vandero, mag. psych - Mentalni trener

 

- Što su rituali i zašto ih je važno koristiti?

- U zadnjem članku smo pisali nešto više o tome kako upravljati svojim intenzitetom. Jedan od glavnih načina kako se možemo smiriti i vratiti se iz previsokog intenziteta u „zlatnu zonu“ jest korištenjem rituala.

- Što su zapravo rituali? Na sam spomen rituala većina sportaša pomisli na „sretnu“ majicu, čarape, frizuru ili ispijanje kave uvijek u istom kafiću prije utakmice. Međutim, to su praznovjerja i uvelike se razlikuju od rituala.

- Ritual je ponavljajući uzorak ponašanja koji se izvodi unutar sportske aktivnosti ili između poena (ovisno o vrsti sporta), koji ima svrhu i pomaže sportašu.

- Praznovjerja nemaju nikakvu svrhu i često rade upravo suprotno, odnosno odmažu sportašu u pripremi za natjecanje. Praznovjerja daju lažni osjećaj sigurnosti, zapravo nemaju veze s ishodom i ponekad mogu dovesti do neželjenih posljedica ako ih se ne uspijemo držati.

- Kod sportaša vrlo često možete čuti praznovjerja poput toga da neke muške ekipe na velikim natjecanjima odluče da se neće brijati cijelo natjecanje jer smatraju da im to donosi sreću i da zbog toga pobjeđuju. Isto tako, vrlo često sportaši imaju neke odjevne predmete za koje smatraju da im donose sreću, kao što su određena majica, čarape ili tenisice. Međutim, što će se dogoditi u trenutku kada shvate da su slučajno zaboravili svoju „sretnu“ majicu? U tom slučaju kod sportaša koji stvarno vjeruju da im baš ta majica donosi sreću, javit će se neugodan osjećaj panike, nervoze, sumnje ili slično i zbog toga će u lošem stanju i s previsokim intenzitetom ući u utakmicu. Upravo je to nešto što realno može utjecati na izvedbu, a ne to što imaju ili nemaju „sretnu“ majicu na sebi. 

- Za razliku od praznovjerja, ritualima kontroliramo dio igre koji možemo kontrolirati, a na taj način oni povoljno utječu na naš fokus, opuštenost i samopouzdanje. Česti rituali u rukometu su način zagrijavanja ili pozdrav ekipe, koje koristite kao tim. Određeni način zagrijavanja daje nam sigurnost da znamo što radimo i kontrolirano podižemo intenzitet do odgovarajuće razine te u tom trenutku kontroliramo sve što možemo kontrolirati. Uz to, svaki pojedinac može koristiti neke svoje rituale prije utakmice, kao npr. nakon zagrijavanja napravite još par skokova kako bi podigli intenzitet, stavljate ljepilo na tenisicu kako biste ga imali pri ruci u svakom trenutku i slično. 

- Osim u pripremi za utakmicu, rituali se mogu koristiti i tijekom same utakmice. Razmislite koji su to rituali koje možda već koristite. Tako jedna rukometašica svaki puta namjesti hlačice kada dođe u obranu, obriše se u dres i to joj služi kao znak da je sada spremna za obranu.

- Također, jedan od trenutaka kada vjerojatno već koristite rituale jest prije pucanja sedmeraca. Razmislite što je to što uvijek napravite prije sedmerca. Neki imaju ritual da bace loptu ispred sebe, neki uvijek isti broj puta lupe loptom u pod ili možda duboko udahnete i izdahnete prije pucanja. Sve su to primjeri rituala, odnosno nekih znakova koji vam pomažu da u tom trenutku iskontrolirate svoj intenzitet, dovedete ga do optimalne razine i samim time poboljšate fokus. 

- Osim igrača, golmani isto tako imaju svoje rituale i zapravo imaju najviše vremena za iskoristiti ih. Pa tako možete vidjeti golmana koji prije nego što stane na gol mora namjestiti trenirku ili prije branjenja sedmerca uvijek dotakne sve stative ili nešto slično. U ovom slučaju dodirivanje stativa može golmanu poslužiti da se što bolje pozicionira na golu i fokusira se na zadatak, odnosno obranu.

- Svatko od nas ima svoje neke rituale i ne odgovaraju svima isti. Pronađite nešto što Vama odgovara i prije i za vrijeme i nakon utakmice, ali ih koristite i na svakom treningu. Trening je najbolje vrijeme kada možete uvježbavati svoje rituale i uz pomoć njih dostići svoju „zlatnu zonu“. 

- Ono što je važno jest da se rituala pridržavamo uvijek i u svim situacijama, a ne samo kada „zagusti“ jer rituali su ono što nam pomaže održati fokus na stvarima koje su važne za dobru izvedbu, bez obzira na okolnosti.

Monika Vandero, mag.psych.

 

Foto: Mentalni Trening

OGLAS