OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Rukomet je globalan sport?

28.09.2017.

Piše: Arijan Udovičić

Rukomet je jedna od najstarijih igara na svijetu a razlog je čudesno jednostavan...koriste se ruke više nego noge. Sam razvoj rukometne igre krenuo je u nekoliko država, a prednjačile su Češka, Danska i Njemačka. To su ona poznata vremena rukometne igre na nogometnim terenima, u Hrvatskoj tada poznatijih kao hazena, iliti po češkom narodni rukomet. 

1926. godine dolazi da prvih većih promjena pravila i rukomet kreće prema izgledu koji nosi danas. Od tada do danas, rukomet je strašno napredovao, u svim aspektima i to ga čini sve popularnijim, ali pitanje i dalje stoji.."Rukomet je globalan sport?"

Oduvijek pratim rukomet. Kao mali odlazio sam na utakmice, uživao u rukometnim čarolijama, inficirao se, zavolio, bez njega ne mogu...

Osjećaj pune dvorane u Barceloni, Kielu, Zagrebu, trenutna jeza, čak i sad, samo kad pomislim. Idoli koje sam gledao, šripa dvorane i huk tribina, neprocjenjivo...

Teško usporediv s nogometom ili košarkom ali za mene rukomet je uvijek bio posebniji od ostalih sportova, globalan sport?

16 poglavlja s više od 10000 pravila provodi se na terenu 40*20 m u izvedbi 14 igrača, dva trenera dodatno daju svoje ideje, sve je više informacija, zanimljivo je, nije jednostavno, trebaš učiti, slušati, raditi, biti discipliran i zato se jedino u Europi igra na najvišoj razini, i zato je rukomet jedini sport gdje je Europsko prvenstvo teže osvojiti nego Svjetsko prvenstvo..apsurd ili globalan sport?

Da više ne ispitujem napisat ću što ja mislim. Za mene je rukomet nevjerojatno složena igra kojemu jedino košarka može parirati ali da bi bio globalan treba biti prisutan u svakom kutku zemaljske kugle.

Pazi ovo!

Sjedinjene Američke Države, nedjelja iza ponoći po hrvatskom vremenu, Quicken Loans arena, Boston i Barcelona pred tisućama razdraganih navijača igraju Handball Super Globe Final. Tko nije bio sretan i nabavio ulaznicu ima uživo prijenos jer stotine TV postaja prenose, sponzori napadaju, ulažu se ogromne pare, sve je super, rukomet je uz bok američkom nogometu bejzbolu i košarci...spektakl.

Eh, kad bi se ova moja „maštarija“ ostvarila onda bi svi bili zadovoljni, i oni koji su u sportu zbog nekih viših ciljeva, ali i mi koji kada upalimo taj famozni Super Globe sjednemo i jednostavno uživamo u rukometu..

Vidiš, to bi bio moj globalan rukomet, ono za što ja navijam..spoj američkog spektakla i europske discipline!

Za kraj uz sportske pozdrave svim čitateljima spomenuo bih nekoliko stihova jednog od mojih sportskih idola...

"Što nešto čini posebnim? Ne ono što ćete dobiti time, nego osjećaj da biste to mogli izgubiti.“

                                                                                                                                         Andre Agassi 

Foto: sportplusconseil.com

OGLAS