OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

"Sigurno mu je žao.."

16.01.2018.

Autor: Arijan Udovičić, rukometaš i student novinarstva

Puno se pisalo ovih dana o Europskom prvenstvu, tko su favoriti tko nema što tražiti na ovom Europskom, ali mislim da bolje i zanimljivije utakmice u ova četiri dana prvenstva nismo mogli poželjeti. Bodove su gubili neki veliki favoriti, a neke reprezentacije iz “drugog plana“ pokazale su zube i objasnile zašto najbolji rukomet dolazi baš iz Europe.

I sve je to super, sjajno prvenstvo, odlični potezi nekih od najboljih igrača, ispunjene tribine u Spaladium Areni,  Červarov tim diše punim plućima (barem zasad), ali ipak jučer se dogodilo nešto što ne mogu zanemariti i što baca crnu mrlju na ovo Europsko prvenstvo i na zemlje iz naše regije. 

Naravno radi se o utakmici između Slovenije i Njemačke, ali cijela ta situacija vuče korijene još iz utakmice Makedonija – Slovenija. 

Točnije, radi se jednom čovjeku koji je za mene vrhunski stručnjak i tko sam ja uopće da sudim jednom Veselinu Vujoviću ali ipak odlučio samo skrenuti pažnju na stvari koje ne priliče jednom takvom rukometnom imenu. 

Odmah u startu mora Vam biti jasno da sam veliki obožavatelj igre Slovenije, koja je jedna od obrambeno najboljih reprezentacija na ovom EURU, a ono što radi Zarabec u napadu je jedan od razloga zašto je rukomet najljepša igra na svijetu. 

Ono čega nisam obožavatelj je nesportsko ponašanje i ne mogu razumjeti kako si olimpijski i svjetski prvak,  trostruki prvak Europe, šabački “vanzemaljac“ može dopustiti da pred cijelom Europom ulazi na teren praveći se da će on braniti zadnji penal protiv Njemačke, a obje utakmice “izgubio“ je, skupa sa igračima, svojom krivicom.  Slovenija je individualno jača momčad od Makedonije ali nisu ih ozbiljno shvatili i makedonci su sjajno reagirali i to iskoristili.

Ono što me posebno smeta je jučerašnja utakmica protiv Njemačke gdje je Slovenija imala pet razlike na poluvremenu, a njemački izbornik nije znao ni kako se zove. Domaća publika, rezultat i kvaliteta. Nemojmo zaboraviti 2 promašena sedmerca Janca u ključnim trenutcima. 

Slovenija to nije smjela ispustiti. 

Isto kao što je on prozvao vodstvo EHF-a od vrha do dna, tako ga sada ja, slovenski navijač u toj utakmici prozivam i pitam zašto nije promijenio izvođača sedmerca nakon što je Janc promašio prvi? Zašto nije prije stavio na gol Skoka koji je obranio bitne dvije lopte? Zašto je igrače na jednom timeoutu poticao riječima: “Igrajte obranu još jače pa neka se vidi da nas kradu?“ Zašto je pola timeouta potrošio na kukanje a ne na preslagivanje redova?

Svi smo ljudi od krvi od mesa i svi griješimo…

Normalno je da onaj koji gubi ima i pravo da se ljuti, ali jedno je vršiti pritisak na suce a drugo je nepoštivati igru i njene sudionike. Nakon utakmice s Makedonijom otišao je kukati sudcima bez da prvo sportski pozdravi makedonskog izbornika Gonzaleza. Jučer protiv Njemačke je otišao prije proglašenja igrača utakmice i nije ostao zapljeskati svom igraču – Mihi Zarabecu. 

Ali uz sve to nadam se da će sutra kada se probudi hladne glave i kada pogleda zadnje sekunde jučerašnje utakmice dokazati da je pošten i dobar čovjek te da će se javno ispričati svima koje je napao i optužio.

Za kraj, nadam se da će uspjeti motivirati svoje igrače i da će u nastavku prvenstva svi oni zajedno pokazati zašto zasluženo imaju broncu sa zadnjeg Svjetskog prvenstva.

 

OGLAS