OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Sportske ozljede by Dragan Marijanović

07.02.2017.

Autor: Dragan Marijanović, bacc.physioth.

Mago di Umago o autoru:

Dragan Marijanović rođen je 9.3.1989. u Rijeci. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Medicinskoj školi u Rijeci 2007. - smjer fizioterapeut i polaganja stručnog državnog ispita, 2009. upisuje medicinski fakultet u Rijeci gdje 2012. godine diplomira i stječe zvanje bacc.physioth. Uz diplomu medicinskog fakulteta gdin. Marijanović nastavlja usavršavanje kroz razne tečajeve i seminare, navodimo samo dio njih: seminar kineziotapinga, tečaj manualne fizioterapije po Kaltenborn/Evjenth principu (donji i gornji ekstremiteti, kralježnica), EmmTech tečaj etc. Dugi niz godina gospodin Marijanović službeni je fizioterapeut  MRK Zamet Rijeka te stalni član stručnog stožera rukometne reprezentacije Hrvatske – selekcija mlađi kadeti.

U siječnju 2017. godine otvara u Rijeci vlastiti centar za fizioterapiju, Sport fit centar

 

Ozljede gležnja

Ozljede gležnja među najčešćim su sportskim ozljedama. Prema statistici u čak 24 od 70 sportova sa mjerodavnim podacima, ove su se ozljede svrstale na prvo mjesto po prevalenciji. U sportovima poput odbojke, rukometa i košarke čine blizu polovice svih ozljeda.

Funkcionalna anatomija

Gležanj se sastoji od tri dijela:

- talokruralnog zgloba

- donjeg tibiofibularnog zgloba

- subtalarnog zgloba

- Talokruralni zglob (gornji nožni zglob) je spoj između potkoljeničnih kostiju (tibije i fibule) sa kosti stopala (talus). U ovom se zglobu odvijaju pokreti stopala gore/dolje. U položaju plantarne fleksije (položaj stopala prema dolje) zglob je najnestabilniji te se u tom položaju najčešće događaju ozljede ligamenata.

- Donji dijelovi potkoljeničnih kostiju uzglobljavaju se u donjem tibiofibularnom zglobu, a povezane su sa ligamentom (tibiofibularna sindezmoza).

- Subtalarni zglob nalazi se između kostiju stopala, talusa i kalkaneusa (petne kosti). Ovaj zglob apsorbira udarce prilikom trčanja ili skokova, omogućava stopalu da se prilagodi neravnoj površini, a u njemu se odvijaju i pokreti stopala u stranu (inverzija i everzija).

- Uz mišiće i tetive, ligamenti daju stabilnost gležnju. Ligamente sa lateralne (vanjske) strane zgloba čine prednji talofibularni, kalkaneofibularni i stražnji talofibularni ligament. Sa medijalne (unutarnje) strane zgloba nalazimo deltoidni ligament.

- Uganuća gležnja mogu biti inverzijska (stopalo prema unutra) koja su puno češća i everzijska (stopala prema van). Mehanizam nastanka ozljede je veoma važan u dijagnozi. Inverzijsko uganuće sugerira na ozljedu lateralnih (vanjskih) ligamenata i to najčešće prednjeg talofibularnog ligamenta; dok everzijsko uganuće sugerira na ozljedu medijalnih (unutarnjih) ligamenata. 

- Bol je također veoma važna u procjeni ozljede. Mogućnost da se nastavi aktivnost ili da osoba može hodati odmah nakon ozljede sa kasnijom pojavom otekline i pojačane boli sugerira na ozljedu ligamenata prije nego na frakturu koja je moguća.

Ozljede lateralnih ligamenata

- Događaju se pri aktivnostima kod kojih je česta nagla promjena pravca, na neravnim podlogama ili pri doskoku na nogu suparnika. Uobičajeni mehanizam nastanka ozljede je pri inverziji i plantarnoj fleksiji stopala gdje prvenstveno strada prednji talofibularni ligament.

- Totalna ruptura svih lateralnih ligamenata koja dovodi do iščašenja gornjeg nožnog zgloba kao i izolirana ruptura kalkaneofibularnog i stražnjeg talofibularnog ligamenta jako je rijetka.

- Tretman i rehabilitacija prvenstveno podrazumijevaju smanjenje početne otekline i boli, vraćanje normalnog opsega pokreta, mišićne snage i propriocepcije, te napredak prema specifičnim sportskim vježbama.

- Inicijalni tretman sastoji se od RICE terapije. Odnosno odmora, primjene hladnih obloga, kompresije pomoću elastičnog zavoja i elevacije noge. Nakon 24-48 sati može se krenuti sa laganom masažom i mobilizacijom mekih tkiva.

- Važno je što prije vratiti puni opseg pokreta stopala. Po potrebi kod težih slučajeva osoba može prvih 24 sata biti na štakama bez oslonca, ali nakon toga trebalo bi početi sa djelomičnim osloncem na nogu i to normalnim mehanizmom hoda peta-prsti.

- Aktivne vježbe jačanja mišića trebaju započeti odmah nakon šta bol to dopusti, kao i vježbe prijenosa težine (balans daska). 

- Sa proprioceptivnim treningom treba krenuti što ranije i to sa progresijom od balansiranja na jednoj nozi, preko korištenja balans daske do funkcionalnih aktivnosti na balans podlozi ili mini trampolinu.

- Funkcionalne vježbe poput skakanja, bočnih kretnji, naglih promjena pravca daju se kada je sportaš bez boli, ima puni opseg pokreta u zglobu, primjerenu mišićnu snagu i propriocepciju. Treninzi specifični za određeni sport ne samo da smanjuju vrijeme povratka igri već  i smanjuju rizik od ponovne ozljede.

- Nakon povratka sportu bandaže ili ortoze (gležnjače) mogu se koristiti za dodatnu sigurnost zgloba.

Ozljede medijalnih ligamenata 

- Kako su ligamenti sa unutarnje strane snažniji nego oni sa vanjske strane zgloba, ali i zato što se everzijske ozljede ne događaju tako često rjeđe ćemo vidjeti ozljede medijalnih ligamenata. Povremeno može doći do istovremene ozljede ligamenata sa obje strane, ali ozljede medijalnih ligamenata mogu biti zajedno i sa frakturom.

- Ozljede medijalnih ligamenata tretiraju se isto kao i one lateralnih samo je vrijeme oporavka i povratka sport skoro duplo duže.

   

Mago di Umago: Poštovani čitatelji, u sljedećem članku, 14.2.2017. gospodin Dragan Marijanović govori o ozljedama Ahilove tetive..

 

Fotomontaža: Mago di Umago

 

OGLAS