OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Sportske ozljede by Dragan Marijanović

14.02.2017.

Autor: Dragan Marijanović, bacc.physioth.

Mago di Umago o autoru:

Dragan Marijanović rođen je 9.3.1989. u Rijeci. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Medicinskoj školi u Rijeci 2007. - smjer fizioterapeut i polaganja stručnog državnog ispita, 2009. upisuje medicinski fakultet u Rijeci gdje 2012. godine diplomira i stječe zvanje bacc.physioth. Uz diplomu medicinskog fakulteta gdin. Marijanović nastavlja usavršavanje kroz razne tečajeve i seminare, navodimo samo dio njih: seminar kineziotapinga, tečaj manualne fizioterapije po Kaltenborn/Evjenth principu (donji i gornji ekstremiteti, kralježnica), EmmTech tečaj etc. Dugi niz godina gospodin Marijanović službeni je fizioterapeut  MRK Zamet Rijeka te stalni član stručnog stožera rukometne reprezentacije Hrvatske – selekcija mlađi kadeti.

U siječnju 2017. godine otvara u Rijeci vlastiti centar za fizioterapiju, Sport fit centar

 

Ozljede Ahilove tetive

- U ovome dijelu ćemo spomenuti ozljede koje nastaju prenaprezanjem- tendinopatije, te rupturu Ahilove tetive.

- Uzrok tendinopatija mogu biti nagli porast u volumenu ili intenzitetu treninga. Mjesto boli i otekline omogućava nam da vidimo da li je problem u srednjem dijelu tetive ili na mjestu njezina hvatišta na kost.

- Kod sportaša sa tendinopatijom dolazi do postupnog pojačanja simptoma i boli, te jutarnje ukočenosti. Često bol zna popustiti tijekom treninga samo da bi se nakon treninga ponovno pojavila. Tretman se razlikuje obzirom na mjesto nastanka tendinopatije.

- Kod problema u srednjem dijelu tetive konzervativni tretman započinje uklanjanjem uzročnih čimbenika (povećanje ili smanjenje opterećenja na tetivu, promjena obuće i sl.). Nakon pregleda kreće se sa ciljanim vježbama. Ekscentrične vježbe pokazale su se kao jako dobar izbor u terapiji ovog stanja.

- Tzv. Heel-drop protokol sastoji se od dviju ključnih vježbi. Jedna se odvija sa savijenim koljenom pod nekih 45º, druga sa ispruženim koljenom.

- Vježba započinje u stojećem položaju na prstima tako da je peta van ruba stepenice. Izvodi se tako da se sa obje noge dignemo na prste; nakon toga podignemo zdravu nogu od stepenice, a na bolesnoj nozi se lagano spuštamo prema dolje. Kad se završi pokret ponovno pridružujemo zdravu nogu i sa obje noge ponovno podižemo na prste. U dogovoru sa Vašim fiziterapeutom opterećenje se može i povećati.

- Svaka se vježba izvodi 3 x 15 ponavljanja, dva puta dnevno svaki dan kroz 12 tjedana. Ukupno 180 ponavljanja kroz dan.

- Ako je problem u predjelu hvatišta također se mogu raditi ove vježbe spuštanja pete ali samo do razine kada je stopalo paralelno sa podlogom. U ovom slučaju bolji se rezultati postižu primjenom terapije udarnim valom.

- Ruptura Ahilove tetive relativno je česta sportska i rekreacijska ozljeda. U trenutku ozljede dolazi do nagle i jake boli u području tetive koja može biti praćena zvukom pucanja. Nastaje oteklina i podljev krvi na mjestu rupture, a ona je najčešća oko 5 cm iznad hvatišta tetive na petnu kost. Liječenje se obično izvodi kirurški.

- Rehabilitacija započinje nošenjem zaštitne ortoze. Tijekom tog vremena predlaže se raditi pokrete sa prstima, a ako je moguće i lagane statičke vježbe plantarne fleksije stopala. Klasična rehabilitacija najčešće kreće nakon skidanja ortoze.

- Cilj je vratiti snagu mišića i postići normalan mehanizam hoda sporijim i kontroliranim pokretima kroz prva 4 tjedna rehabilitacije. Mišići lista postupno se jačaju prvo preko sjedećeg podizanja peta, zatim stojeći obostrano podizanje peta i na kraju sa podizanjem pete oslanjajući se samo na ozlijeđenu nogu.

- Vremenski povratak aktivnostima je oko 12-16 tjedana za trčanje, povratak sportu bez kontakta 16-20 tjedana, te kontaktni sport 20-24 tjedna.

- Vremena povratka su okvirna i nisu za svih ista, zato je potrebno proći cjelokupnu rehabilitaciju sa svojim terapeutom koji će najbolje odrediti Vaše vrijeme za povratak sportu.

 

Mago di Umago: Poštovani čitatelji, u sljedećem članku, 21.2.2017. gospodin Dragan Marijanović govori o ozljedama koljena..

 

Fotomontaža: Mago di Umago

OGLAS