OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

Sportske ozljede by Dragan Marijanović - Hamstrings

29.03.2017.

Autor: Dragan Marijanović, bacc.physioth.

Mago di Umago o autoru:

Dragan Marijanović rođen je 9.3.1989. u Rijeci. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Medicinskoj školi u Rijeci 2007. - smjer fizioterapeut i polaganja stručnog državnog ispita, 2009. upisuje medicinski fakultet u Rijeci gdje 2012. godine diplomira i stječe zvanje bacc.physioth. Uz diplomu medicinskog fakulteta gdin. Marijanović nastavlja usavršavanje kroz razne tečajeve i seminare, navodimo samo dio njih: seminar kineziotapinga, tečaj manualne fizioterapije po Kaltenborn/Evjenth principu (donji i gornji ekstremiteti, kralježnica), EmmTech tečaj etc. Dugi niz godina gospodin Marijanović službeni je fizioterapeut MRK Zamet Rijeka te stalni član stručnog stožera rukometne reprezentacije Hrvatske – selekcija mlađi kadeti.

U siječnju 2017. godine otvara u Rijeci vlastiti centar za fizioterapiju, Sport fit centar

 

- Hamstringsi su skupina mišića stražnje strane natkoljenicekoji su sastavljeni od tri mišića (biceps femoris, semitendinosus i semimembranosus). Primarna funkcija im je savijanje koljena, ali pomažu i prilikom uspravljanja tijela (kad podižemo nešto sa poda).

- Razlikujemo 2 tipa istegnuća hamstringsa. Češći tip 1 nastaje tijekom šprinteva, dok se tip 2 istegnuća pojavljuje kod pretjeranog izduživanja mišića (kod visokih udaraca nogom, uklizavanja ili kod gimnastičara i plesača).

- Kod prvog oblika ozljede obično je uključena duga glava bicepsa femorisa i to najčešće u svom proksimalnom dijelu, dok je kod drugog oblika najčešće zahvaćena tetiva semimembranosusa i to obično blizu sjedne kvrge (koštane izbočine na donjoj strani zdjelice).

- Tip 1 istegnuća uzrokuje jače smanjenje funkcije, ali je potrebno i kraće vrijeme oporavka i rehabilitacije nego kod tipa 2. Mehanizam nastanka ozljede i mjesto nastanka ozljede važni su pri određivanju prognoze oporavka. Mjesto ozljede može se odrediti palpacijom prilikom pregleda ili putem magneta. Što je to mjesto bliže sjednoj kvrgi proces rehabilitacije biti će duži. 

Rehabilitacija ozljede 

Akutna faza

- U ovoj fazi glavni su ciljevi regeneracija oštećenih vlakana i što je više moguće smanjiti nastanak ožiljka što znači i smanjenje rizika od ponovne ozljede.

- Primjenjuje se klasična RICE terapija (odmor, led, kompresija i elevacija), te rana mišićna aktivacija. Preporučuje se provoditi lagane bezbolne mišićne kontrakcije ili polagano savijanje noge u koljeno bez opterećenje (na trbuhu).

Subakutna faza

- Nakon što osoba može hodati bez boli i kad ima dovoljno snage u mišiću da bez boli moze odraditi kontrakcije mišića sa otporom; može se krenuti sa laganim trčanjem koje se s vremenom pojačava.

- Od terapijskih metoda primjenjuje se istezanje mišića koji savijaju nogu u kuku a koji zbog svoje napetosti mogu povećati rizik od istegnuća hamstringsa, kao i mobilizacija mehih tkiva.

- Program jačanja stražnje lože je ključni dio rehabilitacije i prevencije ponovne ozljede.

- Ovo su samo neke od vježbi za jačanje hamstringsa:

- ležeći na leđima, podignuti se u most sa ramenima na podu. Ispružati noge u koljenima laganim koracima do maksimuma i ponovno vratiti natrag te spustiti stražnjicu.

- ležeći na podu sa nogama podignutim na stolicu ili klupicu. Podižeš stražnjicu i donji dio leđa u zrak oslanjajući se samo na petu desne noge.

- pacijent kontrolira padanje tijela prema naprijed koliko god je moguće koristeći hamstringse, dočekuje se rukama na pod

- Uz vježbe za hamstringse važno je provesti i jačanje mišića koji pomažu hamstringsima u njihovoj funkciji, a to je gluteus maximus i adduktor magnus.

- Pored vježbi jačanja rade se i vježbe neuromuskularne kontrole i vježbe za stabilizaciju zdjelice i donjeg dijela leđa. 

Povratak sportu

- Nekoliko je kriterija koje bi trebalo zadovoljiti prije povratka natjecanjima:

- normalan opseg pokreta, snaga mišića jednaka ili približna zdravoj nozi, osjetljivost na dodir jednaka kao i kod zdrave noge

- uspješno završen program trčanja koji se sastoji od različitih dionica i intenziteta trčanja

- normalno izvođenje rehabilitacijskih vježbi

- uspješno odrađeno barem tjedan dana treninga u punom intenzitetu

 

Fotomontaža: Mago di Umago / Foto izvor: orthophysio.com

OGLAS