OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

"The Bomber"

12.12.2017.

Mago di Umago vs Stipe Mandalinić

O svom životnom i rukometnom putu, za Mago di Umago govori Stipe Mandalinić - "The Bomber"...

Stipe, "petica" za transfer u Berlin! Prije nego porazgovaramo o sadašnjosti, idemo malo u prošlost. Nema puno informacija o tvojim mladim igračkim danima, pa je ovo prilika da nam kažeš o svom rukometnom početku, trenerima koji su te vodili i usadili ljubav prema rukometu, što pamtiš?

- Ljubav prema rukometu je došla nakon prvenstva u Portugalu..Probavši mnoge sportove poput nogometa, veslanja, košarke, vaterpola odlučio sam iskušati se i u rukometu.

- Krenuo sam u tadašnji RK-EMC Split gdje su svi igrači billi puno napredniji. Upao sam u selekciju gdje se nisam mogao izboriti za mjesto te sam prešao u rukometni klub RK Kman-Kocunar. Igrao sam godinu-dvije te je uslijedio poziv novog trenera za mlađe uzraste RK-EMC Split, Boška Balića.

Anegdota o transferu...

- Uz puno pregovora oko "sitne odštete" uspio sam se vratiti u "matični" klub.

- Počeo sam raditi individualno sa trenerom Boškom na mojim nedostatcima i uslijedio je moj napredak. Trener prve ekipe EMC Splita Zoran Mikulić, na sugestiju trenera Boška Balića pozvao me je u prvu ekipu. To je za mene bila stepenica više.

- Nakon nekoliko sezona igranja za RK-EMC Split, dobio sam poziv od RK Karlovac koji sam odlučio prihvatiti... 

U Karlovcu se nisi dugo zadržao, bio je to uvod za prelazak u Zagreb..Iz sadašnje perspektive kako gledaš na vrijeme provedeno u gradu na četiri rijeke?

- Da, u Karlovac sam došao sa 17 godina i nije bilo lako. U mojim početcima u novom klubu najviše mi je pomogao tadašnji tajnik RK Karlovac, Martin Galović koji je postao i moj vjenčani kum.

Karlovac je tada bio pun talentiranih mladih igrača, neki i od njih su bili u zlatnoj kadetskoj reprezentaciji s tobom, pomoglo je?

- Bilo je dosta meni poznatih igrača i suigrača iz mlađih dobnih selekcija pa sam se brzo prilagodio. U kadetskoj reprezentaciji su bili Ivan Bačić, Sandro Obranović, Dominik Smojver i Luka Prezelj. 

Uzbudljiv i zanimljiv boravak u Karlovcu, dosta toga se izdešavalo u kratkom vremenu?

- Kako je sezona tekla dosta sam individualno radio sa trenerom Dinkom Đankovićem. Nakon dobro odigrane polusezone u Karlovcu uslijedio je poziv na okupljanje seniorske reprezentacije. To je bila potvrda mog dotadašnjeg rada i zalaganja.

- Prije juniorskog prvenstva u Turskoj, došao je poziv iz današnjeg RK PPD Zagreb. 

Prije nego dođemo do Zagreba, riječ-dvije o juniorskom Europskom prenstvu...srebrna medalja, najbolji lijevi vanjski i MVP turnira..nije loše?

- Za juniorsko prvenstvo u Turskoj smo se jako dobro pripremili, odigrali smo jako dobar turnir međutim nismo imali sreće. Dogodilo se dosta ozljeda prije finala.

- Zahvaljujući svojoj ekipi, na spomenutom prvenstvu osvojio sam nagradu za najboljeg MVP i lijevog vanjskog. Bio sam presretan osvojivši te nagrade ali ostao je gorak okus jer smo izgubili zlato.

Kako se jedan mladić nosi s toliko uspjeha u kratkom vremenu, pogotovo ako si izvan rodnog grada i okoline na koju si do tada bio naviknut, što je presudno u tim trenutcima?

- Obitelj...moja obitelj mi je jako puno pomagala na mom putu. 

Dolazak u Zagreb...što te dočekalo, u sportskom smislu?

- Došavši u Zagreb na mojoj poziciji su me dočekala velika imena poput Tončija Valčića i Davida Špilera.

- U početku nisam dobivao puno minutaže što je i normalno pored takvih imena koji su bili ispred mene ali nakon nekog vremena i puno rada dobivao sam pristojnu minutažu u kojoj sam mogao pokazati svoje kvalitete. 

Igre na visokoj razini u današnjem, modernom rukometu donose i ozljede. Ti si svoju "kalvariju" proživio nekoliko puta...

- Da, uslijedile su ozljede koljena koje su me usporile u razvoju. To je bio težak period za mene. Nakon 6 mjeseci rehabilitacije sam se vratio na teren s malim grčem. Počeo sam se vraćati u formu ali se dogodila nova ozljeda koljena. To je bio najteži period moje karijere. 

- Bilo je teško vratiti se opet na teren ali usprkos negativnim predviđanjima vratio sam se nakon 9 mjeseci. Nakon duge stanke uslijedila je utakmica protiv velikog Pariza gdje sam pružio dobru partiju i to mi je dalo volju i želju za još većim radom i odricanjem. 

Ova sezona je loša za Zagreb iako su još u igri, i sve je moguće. Bio si u momčadi donedavno, vodio ekipu koliko si mogao, držao dobar ritam u Ligi prvaka ali si otišao...

Naš dojam je da ti je ovo bio "posljednji pravi" trenutak za prelazak u "level" iznad, i da si dobro postupio. S 25 godina u današnjem rukometu si već iskusan igrač i ukoliko želiš još dodatno napredovati potrebne su jake utakmice konstantno i to ćeš sada dobiti u Berlinu, na radost svih ljubitelja rukometa.

- Moj san je bio otići u po mom mišljenju, najjaču ligu na svijetu a to je Bundesliga. To mi se ostvarilo prelaskom u Berlin. Ovo je za mene nova stranica u životu.

Dočekala su te poznata lica...

- Moja velika prednost u snalasku u Berlinu je to što je moja supruga napustila svoj posao u Zagrebu i od prvog dana odlučila me slijediti.

- U Berlinu su nas dočekali dobro nam poznati Jakov Gojun, Marko Kopljar, Drago Vuković i srpski reprezentativac Petar Nenadić koji su nam zajedno sa svojim suprugama, jako puno pomogli u našoj prilagodbi.

A klub?

- Fuchse Berlin je veliki i dobro organiziran klub koji ima sjajnu ekipu. 

Euro 2018 je pred vratima. Malo će biti vremena za pripreme, klupska sezona je u punom zamahu, igrači su već pomalo "potrošeni" ali tako je i kod ostalih reprezentacija..Igra se u tvome Splitu, dvorana je rasprodana, "ježiš" li se kada znaš što te čeka, pogotovo na otvaranju sa Srbijom?

- Apsolutno, volio bih zaigrati u svome rodnom Splitu pred punom dvoranom koju će ispuniti navijači iz cijele Hrvatske.

Što možemo očekivati osim naboja i želje, imamo li konačno potrebno iskustvo i mirnoću za najveći domet?

- Mislim da svi igrači koji su pozvani u reprezentaciju imaju svoje kvalitete a na izborniku i nama je da se jako dobro posložimo kako bi ispunili očekivanja svih navijača. 

Stipe, i mi očekujemo da se ispune očekivanja navijača a tebi velika zahvala od uredništva i čitatelja na razgovoru, želimo ti ostvarenje najvećih mogućih dometa i nadamo se zajedničkom slavlju krajem siječnja! Želiš li ti nešto poručiti našim čitateljima?

- Želim poručiti svim čitateljima Mago di Umago da bodre hrvatsku reprezentaciju na nadolazećem prvenstvu i hvala puno na lijepim željama. 

 

Foto: Mago di Umago / Stipe Mandalinić privatna zbirka / Fuchse Berlin

OGLAS