OGLAS

Faceboook Tweeter RSS

"The Left Wings"

29.09.2017.

Priču o sportskom marketingu pričaju nam dva velika rukometaša koja nikada nisu odustali od svog voljenog sporta, nego nesebično i dalje pomažu u promociji rukometa. Još su nam u igračkom sjećanju ali polako osvajaju naša srca u televizijskim prijenosima svojim stručnim komentarima...oni su Stefan Kretzschmar i Goran Šprem, "The Left Wings".

Nekoliko mjeseci je do početka Europskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj, još je zatišje, sve je tiho. Hrvatski rukomet i rukometaši su u svojim klupskim obvezama, izbornik i treneri se okupljaju u Zagrebu. Nešto se sprema, vrijeme je da se krene...

Dok čekamo, posvetimo se sportskom marketingu, dinamičnom poslu koji je neophodan da bi se očekivao uspjeh. Usporedit ćemo Hrvatsku stvarnost s idealnim njemačkim modelom, objasnit zašto naših rukometaša nema u "reklamnom proizvodu", i što bismo mogli ili trebali učiniti da i rukomet zasluženo zauzme svoje mjesto.

Razgovor smo vodili s dva velika rukometaša i kvalitetna čovjeka, koji razumiju sportski marketing i u njemu lete kao nekad, visoko sa svojih krila.

Stefan Kretzschmar, veliki njemački rukometaš, trenutno je angažiran u nekoliko projekata, voditelj je na Sky televiziji, ambasador je Pume, suvlasnik i proizvođač omiljenog napitka, tekile Padre Azul. 

 

                                        

Goran Šprem, proslavljeni hrvatski rukometaš koji nikada nije otišao daleko od sporta, trenutno je izvršni direktor u turističkoj agenciji, "smjer" sport te ujedno na velikim rukometnim prvenstvima stručni sportski komentator u RTL TV programu zadnjih nekoliko godina. 

                                        

Uspoređivanje profila hrvatskih i njemačkih rukometaša na društvenih mrežama potvrdilo nam je ono što smo i prije znali, daleko smo, i to jako..rukometaši u Njemačkoj imaju profesionalne profile dok u Hrvatskoj to imaju samo rijetki. Još ne razumijemo mogućnosti koju nam je tehnologija ponudila, samo su nam privatni profili bitni, a za sport, rukomet i mogućnosti nitko ne mari.

Iz vlastitog novinarskog iskustva iz prve ruke upoznat sam da se neki hrvatski rukometaši neće niti javiti na poruke, dok u Njemačkoj to je dio sportske kulture i promocije rukometa.

"Kod nas si biran ti, u Njemačkoj su birani oni."

Pitali smo Stefana, kako postaješ uspješan, omiljen rukometaš, obožavan od svih?

"Mr. 73": "They have to step up!" Na igračima je sve. Trebaju shvatiti da svojom snagom pridonose popularnosti rukometa, sporta ali i sebe osobno, dignuti glas kad treba. Kad su pozvani od novinara trebaju odazvat se, bez razmišljanja! Svatko od igrača trebao bi imati svoje sportske profile na društvenim mrežama jer njihova je odgovornost da promoviraju rukomet, naš omiljeni sport."

Goran Šprem: " Teško je usporediti Hrvatsku i Njemačku. Slažem se da uvijek treba težiti boljem i mislim da sport u marketinškom smislu dobiva na važnosti. Negdje je to već na visokoj razini a na svima nama u Hrvatskoj je da svojim zalaganjem, radom i trudom omogućimo da hrvatski rukomet i rukometaši zauzmu svoje mjesto u budućnosti. 

Kako nema marketinga bez televizije, naša lijeva krila govore u svojim angažmanima na TV postajama, Stefan kao stručni komentator na SKY-u a Goran u timu sa Mirzom i Ninom. Dečki izvrsno promoviraju rukomet, svojim ponašanjem, znanjem i opuštenošću oduševljavaju gledatelje..

Stefan: "SKY je investirao puno u Njemačkoj i svi smo shvatili da je to velika prilika. Moramo raditi skupa na tome, i televeizija i sportaši, ne misliti samo na crne stvari, nego gurati naprijed. To je težak posao ali mi smo u Njemačkoj sport broj 2, odmah iza nogometa, i taj status moramo zadržati. To je obveza svih nas."

                                         

Goran: " RTL ekipa radi izvrstan posao i ulaže maksimalan trud. Tijekom rada osjećam se izvrsno, da nije tako ne bih niti bio tamo. Mirza, Nino i ostali članovi tima su fenomenalni ljudi i zaista uživam s njima. Nadam se da ta opuštenost doprinosi kvalitetnijem radu i prustupu i da su gledatelji zadovoljni."

                                         

Stefan je svoj prvi marketinški Ugovor potpisao sa samo 20 godina. Bio je to Nike. Od tad do danas oduvijek je bio aktivan, a trenutno je ambasador sportskog brenda Puma. 

Stefan, imaš li utjecaj na izgled robne marke, koja je tvoja uloga u projektu? Jasno nam je da je Puma izazov, ima li nešto što nikada ne bi podržao?

"Kretzsche":  "Ja sam ambasador Pume ali imam i utjecaj kod razvoja naših proizvoda. Također predlažem kompaniji kojega igrača ili klub potpisati, tko odgovara najviše našem brendu. Govorim samo o rukometnom dijelu Pume.

Što se tiče odabira suradnje, ne potpisujem previše ponuda, ukoliko ne odgovara meni i mome načinu života zahvalim se na ponudi jer nisam to ja, nije moj stil.."

Gorana smo u ovom trenutku razgovora morali prepustiti poslovnim obvezama a za kraj nam je dodao:

Primjer HRS-a koji je okupio tim sponzora oko saveza je dobar primjer, i želio bih da na taj nivo dođu i klubovi u Hrvatskoj, a odmah će postati i igrači u fokusu. Čitateljima želim ugodan vikend i čujemo se i vidimo na Europskom prvenstu za nekoliko mjeseci!

Da se uz rukomet može spojiti i druga ljubav dokazuje Padre Azul. Stefan, o čemu se radi?

Stefan: Imam kompaniju s nekoliko prijatelja iz Austrije koja proizvodi tekilu. Obožavam Padre, ukus je nevjerojatan!" :)

                                           

Stefan na društvenim mrežama ima stotine tisuća pratitelja s kojima aktivno komunicira pa smo za sam kraj razgovora pitali Stefana koliko mu popularnost i medijska pozornost remete privatan život, koliko je težak posao kojim se bavi, pa evo što za sam kraj kaže...

"Mr. 73": "To je dio posla, tako mediji funkcioniraju a ja nikad s tim nisam imao problema. Po prirodi nisam sramežljiv ali i tako ovdje se radi o sportu, ne o meni. Rukomet je najbolji sport ikada, želim da mu popularnost raste i da ga dovedemo na gornju granicu. To moj sport zaslužuje. 

Također, volim i svoj život i zbog toga samostalno odlučujem što ću gdje i kada objaviti na društvenim mrežama, ponekad moraš zadržati privatnost."

                                             

Goran, Stefan, u ime portala hvala na razgovoru, nastavite s promocijom rukometa i uskoro se vidimo i čujemo! :)

Foto izvor: Stefan Kretzschmar privatne fotografije / RTL

OGLAS